Gazdaság

Csaknem egymilliárd euró lett a júniusi exporttöbblet

Júniusban az export euróban kifejezett értéke 4,5, az importé 7,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

2017.09.02 00:30MTI

A kereskedelmi többlet értéke 152 millió euróval kevesebb, 998 millió euró lett. Az egymilliárd eurót közelítő havi aktívum egy éve a legmagasabb, és minden idők második legnagyobb exporttöbblete a tavaly júniusi 1,150 milliárd euró után - jelentette második becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az augusztus 8-án kiadott első becslésnél nagyobb, 6,5 százalék helyett 7,2 százalékos importnövekedés miatt az aktívum 62 millió euróval alacsonyabb lett. Az export növekedési indexe nem változott.

Júniusban az export 9,824 milliárd, az import 7,826 milliárd eurót tett ki, a kivitel 376 millió, a behozatal 528 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit.

Júniusban a gépek, szállítóeszközök euróban számolt kivitele 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg májusban és márciusban is 17 százalékosnál nagyobb növekedést mutatott. A feldolgozott termékek exportja 9,6, az élelmiszereké 10,4 százalékos növekedést mutatott, míg májusban 20 százalékosnál nagyobbat nőtt mindkét árucsoport kivitele.

Import oldalon alig 0,3 százalékkal nőtt a behozott gépek és szállítóeszközök euróban mért értéke a májusi 18 százalékos ütem után. Lassult a feldolgozott termékek behozatala is a májusi 19,5 százalékról 10,0 százalékra, az élelmiszereké 17,9-ről 15,5 százalékosra. Az energiahordozók euróban számolt importja a májusi 45,0 százalékos éves növekedés után júniusban 38,2 százalékos volt, míg az import volumene 20,2 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit.

Az első fél évben az export 8,7, az import 11,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így a kiviteli többlet 604 millió euróval 4,831 milliárd euróra csökkent.

A gépek és szállítóeszközök féléves exportja euróban 6,6 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakáét. A feldolgozott termékek és az élelmiszerek kivitele véletlenül éppen egyformán 12,7-12,7 százalékkal nőtt. Importban a gépek, szállítóeszközök értéke euróban 9,5 százalékkal nőtt az első fél évben, 11,1 százalékkal nőtt az élelmiszerek és 10,6 százalékkal a feldolgozott termékek behozatala.

Az Ázsiába irányuló kivitel euróban 17,5, az amerikai kontinens országaiba menő 10,1 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit, az Európai Unió országaiba 8,4 százalékkal nőtt az export az első félévben. Az EU-ból származó import 9,8, az ázsiai 14,1 százalékkal nőtt az első félévben és az EU-n kívüli területekről behozott áruk értéke 22,9 százalékkal emelkedett a tavalyi első félévvel összevetve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.