Innováció

Az orvosképzést segítő kezdő vállalkozásba fektet be a Hiventures

Az InSimu ötletét az alapítók személyes tapasztalatai adták.

2017.03.31 05:37MTI

Az orvostanhallgatók és a fiatal orvosok képzését segítő startup vállalkozásba fektet be a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő Hiventures Állami Kockázati Tőkelap-kezelő - jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE) sajtótájékoztatón.

Kisgergely Kornél elmondta: az inkubátor tőkeprogramjuk keretében - amelyben azok a mikrovállalkozások vehetnek részt, amelyeknek megvan az ötletük, de forrásra van szükségük, hogy azt piacképes termékké fejlesszék - 9 millió forintos befektetéssel 9 százalékos tulajdonrészt kérnek az InSimu orvosszakmai céggel közös vállalkozásból.

Az InSimu ötletét az alapítók személyes tapasztalatai adták: debreceni orvostanhallgatóként megtapasztalták, hogy mennyire nehéz a jó orvosi diagnózis felállítása és, hogy számos emberélet megmenthető lenne, ha az egészségügyben dolgozók diagnosztikai képességei jobbak lennének - utalt a cég létrejöttére Tóth Gábor, a társaság egyik alapítója.

Így született meg egy olyan játékosan oktató applikáció kifejlesztésének a gondolata, amelynek segítségével virtuális betegeken tudnak gyakorolni az orvosok: ki tudják kérdezni, különböző vizsgálatokat kérhetnek, hogy eljussanak a diagnózisig, majd a terápiáig.

Az InSimu négy alapítója és társtulajdonosa önerőből kifejlesztette a termék béta verzióját, amelyet 2017 márciusában szakmai partnerükkel, a Debreceni Egyetemmel 20 tagú diákcsoporttal, kredites kurzus keretén belül tesztelnek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: egyetemük élenjár az innováció területén. Jelenleg az egyetlen hazai egyetem, amelynek saját bevételeiből innovációs alapja van, innovációs központjukban pedig kutatók, vállalatok, a támogató önkormányzat és a finanszírozók dolgoznak együtt.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármester szerint az önkormányzatnak komoly szerepe van abban, hogy megfelelő utánpótlást biztosítson az egyetemi képzéshez, majd vonzó gazdasági környezetet a jól felkészült fiatalok helyben tartásához. Elmondta: a város az Új Főnix tervben 10 milliárd forintot fordít oktatásfejlesztésre, egyebek mellett egy nemzetközi iskola létrehozására.

Az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. startup campus roadshowjának debreceni egyetemi állomásán a Hiventures vezetői részletesen bemutatták az kockázati tőkealap-kezelő három - inkubációs, magvető és startup - tőkeprogramját, amelyekben jelenleg összesen 50 milliárd forint hazai és európai uniós forrás áll rendelkezésre az innovatív cégek támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.