Külkereskedelem

100 millió euróval nőtt az exporttöbblet

Tavaly novemberben az export euróban kifejezett értéke 5,8, az importé 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

2017.02.02 10:29MTI

A külkereskedelmi aktívum 100 millió euróval nőtt, és 878 millió eurót tett ki - közölte második becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb a január 9-én kiadott első becslésben közölt értéknél, amikor alacsonyabb, 4,6 százalékos importnövekedést jelentett a hivatal.

A gépek, szállítóeszközök kivitele novemberben 5,7 százalékkal nőtt az előző havi csökkenés után, a feldolgozott termékek exportnövekedési üteme 7,1 százalékosra ugrott az előző havi 0,4 százalékról. Az élelmiszerexport szintén 5,7 százalékkal haladta meg a 2015 novemberit.

Az importban 13,4 százalékos növekedést ért el az élelmiszerek behozatala, 10,8 százalékkal nőtt a feldolgozott termékeké és 6,1 százalékkal a gépek, szállítóeszközöké.

Az energiahordozók importja euróban 29,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A gázimport volumene több mint felével, a kőolajé negyedével csökkent, a villamosenergia-behozatal csaknem tizedével emelkedett - közölte a KSH.

A múlt év első tizenegy hónapjában az export 2,7, az import 1,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a kereskedelmi aktívum 1,464 milliárd euróval 9,422 milliárd euróra nőtt. A gépek, szállítóeszközök exportja 4,0, a feldolgozott termékeké 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg importban 2,7, illetve 4,2 százalékos volt a növekedés üteme. Az élelmiszerkivitel 0,2, az import 5,3 százalékkal nőtt. Az energiahordozók tizenegy havi behozatala euróban 24,5, volumenben 5,3 százalékkal csökkent.

Az Európai Unió többi tagországával folytatott kereskedelemben az export 4,9, az import 6,0 százalékkal nőtt, a kereskedelmi aktívum 920 millió euró volt, a múlt év első 11 hónapjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.