"A lakhatást lehetne ezentúl támogatni"

Csak alacsonyabb kamatok mellett rendezhető át a lakástámogatás

Amennyiben a hitelek kamatai 5 százalék alá esnének, a költségvetésben felszabadulna a lakáshitelek kamattámogatására fordított évi 150 milliárd forint, amelyből a magántulajdonú lakások vásárlása helyett a lakhatást lehetne támogatni - mondta Horváth Csaba a parlament gazdasági bizottsága lakásügyi albizottságának elnöke, a Társaság a lakásépítésért egyesület kerekasztal beszélgetésén szerdán Budapesten.

2008.11.19 17:20MTI

Az egyesület újra szorgalmazza az osztrák bérlakás építési modell magyarországi meghonosítását, amelyhez évi 7 milliárd forint kellene, ebből 10 ezer bérlakást lehetne építeni. Ez az összeg 100 milliárd forint megrendeléssel élénkítené a gazdaságot - ismertette Maráczi Zsolt egyesületi ügyvezető elnök.

Horváth Csaba erre reagálva megjegyezte, hogy az államnak 30 éven át kellene évi 10 milliárdot fizetnie a 10 ezer lakás után. Az osztrák bérlakás modell szerint állami felügyelet alatt álló bérlakásépítő és -üzemeltető társaságok évi 16 ezer lakást építenek törvényben szabályozott módon.

A társaságok tulajdonosai között bankok, biztosítók, de szakszervezetek, pártok és önkormányzatok is találhatók. Az állam a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékával támogatja e szervezeteket, amelyek mára közel egymillió lakás tulajdonosai és kezelői.

Horváth Csaba úgy vélte, hogy a magyar 1,2 százalékos GDP-arányos támogatás nem kevés, viszont rossz a szerkezete, és ez mindaddig így marad, amíg a forint alapú hitelek utáni kamattámogatás nem szűnik meg, és nem szabadul fel az évi 200 milliárd forintnyi lakástámogatás háromnegyede.

Erre várhatóan 2011-ben, az euró-övezeti csatlakozással kerülhet sor
- mondta a szocialista párti képviselő.

Herényi Károly MDF-es képviselő arról beszélt, hogy meg kell teremteni a választás szabadságát: aki tulajdont akar, az saját lakásban, míg aki bérelni akar, az bérlakásban lakhasson.

Igazságtalannak nevezte azt, hogy adóforintokból saját tulajdon legyen. A bérlakások mai 8 százalékos aránya - a 4,2 milliós lakásállományon belül - európai szinten is túl alacsony, és nem segíti a munkaerő mobilitását.

A mai helyzet annyira torz, hogy olcsóbb a havi törlesztése a saját tulajdonú lakás hitelének, mint amennyi a lakbér, bár az előbbinél előbb össze kell gyűjteni a saját erőt. A képviselő támogatta a bérlakás modellt, mondván, hogy nem kell új dolgokat kitalálni, ha másutt beváltak, akkor átültethetők.

A kerekasztal beszélgetésen szóba került még az, hogy az 1.400 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagból csak a lakások rehabilitálására futja, újak építésére nem. A felújított lakásoknak viszont emelkedik az értékük, így az egész magyar lakásvagyon többet ér.

Miután az említett összegből 800 milliárd építésre fordítódik, a mostani dekonjunktúrán segíti át a csomag az építőipart
- mondta Horváth Csaba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.