Világgazdaság

Trump gazdaságélénkítő tervei túlfűthetik az amerikai gazdaságot

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenlegi foglalkoztatási helyzetben túlfűtötté teheti az amerikai gazdaságot, ha Donald Trump, a két hét múlva hivatalba lépő következő amerikai elnök végrehajtja az elnökválasztási kampányban ígért gazdaságélénkítő terveit.

2017.01.07 01:30MTI
hirdetés

A City egyik legtekintélyesebb gazdasági-üzleti elemzőcége, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a pénteken ismertetett legfrissebb amerikai munkapiaci adatokat úgy értékelte, hogy a decemberi 4,7 százalékos munkanélküliségi ráta gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotának elérését jelzi.

Az állástalanok aránya emelkedett valamelyest a novemberben mért 4,6 százalékról, és a mezőgazdaságon kívüli szektorokban létrejött új munkahelyek száma is elmaradt a várakozástól, valószínűtlen azonban, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta ezekről a szintekről jelentősebb mértékben tovább csökkenne - vélekedtek a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint az amerikai gazdaság kilátásai jó ideje nem voltak annyira bizonytalanok, mint most. Ennek elsődleges oka az, hogy nem ismert a hivatalba lépő új kormány majdani költségvetési politikája, ráadásul az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve viselkedése is nehezen kiszámítható.

A CEBR központi előrejelzési forgatókönyve mindazonáltal az, hogy Trump legalábbis részben végrehajtja kilátásba helyezett gazdaságélénkítő programját. A ház londoni elemzői szerint a jelenlegi teljes foglalkoztatottság környezetében egy ilyen költségvetési élénkítés azzal a következménnyel járhat, hogy az amerikai gazdaság rövid távon túlfűtötté válik, és ennek eredményeként az infláció a 2 százalékos célszintre gyorsul.

A CEBR szerint mindez indokot adhat a Federal Reserve-nek két vagy három további kamatemelés végrehajtására.

Más nagy londoni házak még agresszívabb amerikai monetáris szigorítást várnak.

A Capital Economics előrejelzési összeállítása szerint a Trump-kormány gazdaságösztönző intézkedései 3 százalék fölé hajtják az idén a maginflációt a már most is csaknem teljes kapacitással működő amerikai gazdaságban.

Ennek egyik következménye a ház prognózisa szerint az lesz, hogy a Fed 2017-ben és 2018-ban is négy-négy kamatemelést hajt végre, sokkal többet, mint amennyit a piac jelenleg áraz. Ezzel éles ellentétben az euróövezeti jegybank (EKB) és a Bank of Japan a belátható előrejelzési távlatban valószínűleg egyaránt folytatja mennyiségi enyhítési ciklusát.

A legnagyobb gazdasági erőcentrumok e meredeken széttartó monetáris politikájának következményeként a Capital Economics előrejelzése szerint a dollár az idei év végére az 1:1-es árfolyamparitás alá, 0,95 dollár/euróra drágul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.