Állategészségügy

Csehországban is megjelent a madárinfluenza

Az állatorvosi szolgálat az erősen fertőző H5 típusú vírus jelenlétét erősítette meg, s nem zárja ki, hogy az N8-as altípus fertőzte meg a szárnyasokat.

2017.01.04 14:06MTI
hirdetés

Csehországban is megjelent a madárinfluenza: az erősen ragályos kór megfertőzött több hattyút az ország déli részén, és két kisebb baromfitelepet is sújt a megbetegedés - adta hírül a cseh mezőgazdasági miniszter. Marian Jurecka hozzátette, hogy tíz év óta nem fordult elő ilyen eset Csehországban.

Az állatorvosi szolgálat az erősen fertőző H5 típusú vírus jelenlétét erősítette meg, s nem zárja ki, hogy az N8-as altípus fertőzte meg a szárnyasokat. Ennek kiderítésére további teszteket végeznek. A H5 nem terjed át emberekre.

A járvány Ivancicén és Moravsky Krumlovban terjed. A két települést három és tíz kilométeres sugarú körben karantén alá helyeztek. A nagyobb zónában mintegy 150 ezer baromfi él, egészségi állapotukat rendszeresen ellenőrzik, a fertőzött állatokat megsemmisítik.

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét nemrégiben kimutatták Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Franciaországban és Horvátországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.