Szakkönyv

Ismét kiadták Lentner Csaba Rendszerváltás és pénzügypolitika című könyvét

Az Akadémiai Kiadó ismét megjelentette Lentner Csaba Rendszerváltás és pénzügypolitika című könyvét.

2016.12.29 22:30MTI
hirdetés

A 2005-ben, majd 2006-ban publikált Rendszerváltás és pénzügypolitika című könyvének újrakiadásával, új gondolatokkal kiegészítésével szándéka szerint a szerző feleleveníti az 1980-as évek végétől megvalósított neoliberális piacgazdasági átmenet ellentmondásait és igazolja a nem konvencionális eszközökre épülő gazdaságpolitika eredményeit.

Lentner Csaba közgazdászprofesszor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közpénzügyi és Államháztartási Intézetének vezetője az MTI-nek azt mondta: máig vitatott a rendszerváltozási folyamat gazdaságpolitikájának megítélése. Vannak, akik kétkedéssel, vannak, akik sikerként ítélik meg az 1980-as évek végétől elindított privatizációt, az állami ellenőrzés és szabályozás leépítését, emellett máig tisztázatlanok a mezőgazdasági üzemek és élelmiszeripar szétesését övező politikai és gazdasági körülmények - tette hozzá.

A könyv ismételt megjelentetését Lentner Csaba szerint az is indokolja, hogy sokan ma sem látnak tisztán az ezredfordulót követő állami és önkormányzati eladósodás vagy a lakossági devizahitelek elterjedését kiváltó rejtélyes ok-okozati rendszerben.

Az elmúlt hét év gazdaságpolitikája ellen ágálók száma ugyancsak nem jelentéktelen, noha az állam aktív gazdaságbefolyásoló politikája a gazdasági növekedés és a pénzügyi stabilitás fenntartásával, sőt a lakossági jövedelmek folyamatos gyarapításával önmagáért beszél - fogalmazott.

"Nem tettem mást, mint évtizedes tabukat döntögettem, tévhiteket tényekkel cáfoltam, felelevenítettem az 1980-as évek végétől megvalósított neoliberális gazdaságpolitika hibáit. Tudományos módszerekkel igazoltam a 2010 óta alkalmazott nem konvencionális eszközökre épülő gazdaságpolitika eredményeit, tükröt állítva annak kritikusai elé" - sorolta a szerző. Kiemelte: statisztikai adatokkal igazolta, hogy Magyarország a siker útjára lépett, miután szakított az évtizedeken át ráerőltetett neoliberális gazdasági gyakorlattal.

"Kutatásaimmal alátámasztva bemutatom, hogy létjogosultságuk van az általánostól (angol szakkifejezéssel a mainstreamtől) eltérő, az európai nemzetek történelmi múltjához, gazdasági adottságaihoz és társadalmi igényeihez igazodó gazdaságpolitikáknak" - jelentette ki.

A neoliberális gazdasági rendszer Magyarországon is megbukott, a privatizáció, az állami szerepvállalás háttérbe szorítása pénzügyi válságba sodorta az országot és a családokat. Ezen változtatni csak a 2010 előtti évtizedek modelljének teljes lecserélésével és egy új, belső gazdaságra és társadalomra koncentráló metodikával lehetett - mondta Lentner Csaba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.