A pénzügyi válság mellett stabilitást várnak

Mol: a stabilitás és a hosszú távú célok elérése egyformán fontos

A pénzügyi válság a Mol Nyrt.-t is átgondolásra készteti, e tekintetben az egyik legfontosabb az, hogy a vállalat úgy őrizze meg pénzügyi stabilitását, hogy az a lehető legkisebb mértékben gátolja a hosszú távú célok megvalósítását - mondta Molnár József, a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese kedden az MTI-nek.

2008.11.18 09:35MTI

Hozzátette: a negyedik negyedéves eredmény a kőolaj- és a késztermékek árnak változásától, növekedésétől függ, illetve attól, hogy a negyedév utolsó napján milyen forintárfolyam alakul ki. A társaságnak ugyanis az utolsó napi árfolyam alapján át kell értékelnie hiteleit. A forint árfolyama az elmúlt időszakban hektikusan változott, s az októberi árfolyam eddig rosszabb, mint amilyen az elmúlt negyedév végén volt. 


A vezérigazgató-helyettes a harmadik negyedéves veszteségről elmondta, hogy azt részben a kőolaj- és a termékárak csökkenése okozta, illetve az, hogy a devizában felvett hiteleket a negyedév utolsó napján, az aktuális forint árfolyam alapján, át kellett értékelni. Molnár József elmondta azt is, hogy az alacsonyabb kőolaj- és késztermék árak rövid és hosszú távon kétféleképpen hatnak a Mol gazdálkodására: mivel a társaságnak 5 heti készlete van ezekből az anyagokból, a hirtelen árcsökkenés átmeneti veszteséget okoz számára. Ha azonban hosszabb távon az árak stabilizálódnak, akkor ez a hatás megszűnik, áremelkedés esetén pedig megfordulhat a tendencia. 

Ennek hátterében az áll, hogy a Molnak alapvetően az olajár és a párlatok árának a különbségéből adódik a nyeresége. Molnár József a kialakult pénzügyi és gazdasági válság kapcsán elmondta: előbb-utóbb vége lesz a hektikus ármozgásnak, a piac stabilizálódik, illetve várható a kőolaj- és a termékek árának növekedése is. A Mol jövőre 60 dolláros éves átlagos olajárral számol, annyival, amekkora a nyersanyag átlagára az elmúlt négy évben volt. A benzin tonnája esetében 80 dolláros, a gázolaj tekintetében pedig 160 dolláros nemzetközi árréssel kalkulál a cég. Molnár József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jövőre az idei első félévnél gyengébb üzletmenetre számítnak, ugyanakkor azt várják, hogy a termékár-rések továbbra is kedvezőek lesznek a Mol számára. 

A Mol kedden tette közzé gyorsjelentését: a cég a harmadik negyedévben az elemzői várakozásoktól némileg elmaradó nettó eredményt ért el, teljesítménye 300 millió forintos veszteséget mutatott, szemben a tavaly ilyenkori 59,5 milliárd forintos nyereséggel, azonban a háromnegyedéves 174,3 milliárd forintos nettó eredmény még mindig 32 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

A csoport üzleti eredménye speciális tételek nélkül 42,4 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, 46 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A Mol árbevétele a harmadik negyedévben 976,5 milliárd, a háromnegyedévben 2.683,1 milliárd forint volt, 43 illetve 48 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.