Munkaszünet

Szombaton 137 Lufthansa-járat nem száll fel

A 137 járat kimaradása mintegy 30 ezer utazót érint.

2016.11.26 08:50MTI
hirdetés

A német Lufthansa Csoport vezetése új béremelési ajánlatot tett pénteken a kollektív szerződés hatálya alá tartozó pilótáknak a harmadik napja tartó sztrájk leállítása érdekében, amely miatt szombaton további 137 járat marad ki a menetrendből.

A Lufthansa légitársaság menetrendjéből egy Budapest és Frankfurt között közlekedő szombati járatot is töröltek. A 137 járat kimaradása mintegy 30 ezer utazót érint.

A pilóta-szakszervezet (Vereinigung Cockpit VC) szerdán kezdődött munkabeszüntetése miatt 2755 járatot kellett törölni, ezekkel nagyjából 345 ezer ember utazott volna.

A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés, a magyarországi járatok is menetrend szerint közlekednek.

A legutóbbi kollektív szerződés 2012 tavaszán járt le, a VC és a munkaadó azóta nem tudott megállapodni az új szerződésről. A szakszervezet már a 14. alkalommal sztrájkol, nyomásgyakorló akciói eddig is rendre többnaposak voltak. A vállalatcsoport menedzsmentje szerint egyetlen nap sztrájk 10 millió euró bevételkiesést okoz és nagymértékben károsítja a Lufhansa márka arculatát.

A menedzsment új béremelési ajánlata szerint a pilóták az eddig javasolt 2,5 százalék helyett 4,4 százalékkal több fizetést kaphatnának. Az emelést két lépcsőben, 2018 közepéig hajthatják végre, a 2012-2016-os időszakban elmaradt emelés kompenzálására pedig 1,8 havi bérnek megfelelő egyszeri juttatás járna. A munkaadó a nyugdíjazási rendszer átalakítására is új ajánlatot tett, és előirányozta ezer új pilóta felvételét 2021-ig.

A VC eddig éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést követelt a kollektív szerződés lejártával kezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a szerződés hatálya alá tartozó 5400 pilótának.

A munkaadó szerint ez összességében 20 százalékos emelést jelentene az eleve a legjobban kereső munkavállalói csoportnak, amit nem lehet kigazdálkodni a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyének veszélyeztetése nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.