H5N8

Terjed a madárinfluenza Németországban, Ausztriában és Svájcban is

Vándormadarak terjesztik az igen fertőző altípust, amelynek eddig tenyészmadarak tízezrei estek áldozatul.

2016.11.12 18:02MTI

Kimutatták a H5N8 vírus jelenlétét egy második helyszínen is az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban, a dán határ melletti Flensburgban, egy zárt baromfitelepen - közölte a német mezőgazdasági minisztérium szombaton a Friedrich Löffler szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (FLI) vizsgálatára hivatkozva.

A madárinfluenza rendkívül fertőző altípusának jelenléte Németországban először Lübeck-Travemünde térségében bizonyosodott be egy kisebb pulykatelepen pénteken. A gazdaság teljes állományát leölték, és körülötte 3 kilométer sugarú védőkörzet kialakítását rendelték el.

Egyelőre nem világos, hogy a flensburgi zárt baromfitelepre hogyan juthatott be a madárinfluenza vírusa. Az FLI szakértői csoportot küld a helyszínre az okok megállapítására. A telepen tenyésztett összes 30 ezer csirkét levágták.

Pénteken Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban is kimutatták a vírus jelenlétét egy baromfitelepen Greifswald térségében. Az agresszív H5N8 altípus már Baden-Württembergben és Bajorországban is megjelent.

Válságülés Berlinben, ausztriai riadó, svájci készültség

A járvány terjedése miatt Christian Schmidt német szövetségi gazdasági miniszter válságstáb felállítását rendelte el. A német baromfitenyésztők szövetsége (ZDG) kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására.

A vándormadarak által elindított jelenlegi, kontinenseket átszelő, emberre nem, de a baromfiállományra rendkívül veszélyes fertőzési hullám már Ausztriára és Svájcra is átterjedt. Az ausztriai Vorarlberg tartományban, Hard településen, egy pulykatelepen pénteken mutatták ki a vírus jelenlétét, az ott tenyésztett 1100 állatot elpusztították.

Szombaton, ugyancsak Vorarlbergben, Möggers településen is bizonyítást nyert a vírus jelenléte egy baromfitelepen, ahol 4 ezer állatot kell elpusztítani.

Minthogy ez a telep közvetlenül a német határ mellett helyezkedik el, a tíz kilométeres védőkörzetet német államterületre is kiterjesztették. Svájcban a Boden-tó után a Genfi-tó mellett is megjelent a madárinfluenza vírusa: Lausanne kikötőjében egy kimúlt kontyos réce és egy elpusztult dankasirály szervezetében mutatták ki a kórokozót.

A svájci szövetségi élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hivatal (BLV) szombaton elrendelte az ellenőrzött területek kiterjesztését, és fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a vadmadarak által látogatott térségekben, főként a nagyobb tavak környékén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.