Gazdaság

Befejezi a dohányfeldolgozást az ULT Magyarország Zrt. nyíregyházi üzeme

A Virginia és Burley dohányok feldolgozását Olaszországba helyezik át.

2016.07.13 10:52MTI

Befejezi a dohányfeldolgozási tevékenységet az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt. nyíregyházi üzeme, a Virginia és Burley dohányok feldolgozását Olaszországba helyezik át - közölte a társaság vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

Bittner Imre emlékeztetett, a társaság tulajdonosa egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy az európai dohánypiac jelenlegi helyzete miatt megfontolja a magyar dohány feldolgozásának áthelyezését a vállalatcsoport valamely másik, Magyarországon kívüli üzemébe.

Az erről szóló döntés megszületett, a nyíregyházi fermentáló befejezi tevékenységét, az átszervezés 20 állandó és további 20 kiszervezett dolgozót, illetve 150 szezonális dolgozót érint - ismertette a vezérigazgató. Hozzátette, a feldolgozó használaton kívüli gépeinek, berendezéseinek és épületeinek felértékelése most zajlik, ezeket később értékesíteni fogják.

Bittner Imre tájékoztatása szerint a 2016-os termésű Virginia dohányok feldolgozását Assisi-be, míg a Burley dohányok feldolgozása a Francolisebe, az Universal Corporation olaszországi leányvállalatához tartozó egységekhez helyezik át. Az ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, a cég a magyarországi dohánytermeltetés integrálását és a dohánytermés felvásárlását fenn kívánja tartani.

Az MTI kérdésére a vezérigazgató elmondta, az átszervezéssel kapcsolatos egyeztetések az üzemi tanáccsal és az érintett dolgozókkal megtörténtek, megállapodás született az átszervezéssel érintett dolgozók munkaviszonya megszüntetésének konkrét feltételeiről. Ezek a megállapodások - a közterhekkel együtt - mintegy 1 millió dolláros költséget tesznek ki - mondta.

A csoportos létszámleépítési szándékról és az erről szóló döntésről az ULT Zrt. már tájékoztatta a megyei munkaügyi központot. Az átszervezés augusztus végéig befejeződik, ezt követően a cég új szervezeti felépítés szerint fog majd működni - tudatta Bittner Imre.

Az ULT már tavaly az előző évinél harminc százalékkal kisebb mennyiséget, összesen 6100 tonnányi Virginia és Burley típusú dohányt termeltetett és vásárolt fel a többségükben szabolcsi szerződéses termelőktől, de idén februárban a termelőknek tartott fórumon bejelentette, hogy a 2014-es és a 2015-ös termés nagy része még a raktárakban van eladatlan készletként. Akkor közölték azt is, hogy ebben az évben tovább csökken a felvásárlandó mennyiség: az idén Virginiából 3500 tonnát, míg Burleyből csak 1000 tonnát vásárol meg a termelőktől a cég.

Bittner Imre már akkor figyelmeztetett, a nyíregyházi fermentáló ennek a mennyiségnek a többszörösét is fel tudja dolgozni, és kilátásba helyezte, hogy emiatt újabb fájó lépések következhetnek, a cég valószínűleg megszünteti a dohányfeldolgozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.