Statisztika

KSH: az ipari termelés 5,3 százalékkal nőtt áprilisban

Az élelmiszeripart kivéve a legfontosabb feldolgozó ágazatok mindegyikében növekedést figyeltek meg.

2016.06.07 09:21MTI

Az ipari termelés volumene 2016 áprilisában 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 4,6 százalékos visszaesés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden az első becslés alapján.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

A termelés az év első negyedévében mindössze 0,3, január- áprilisban 1,5 százalékkal emelkedett.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás október óta először nőtt, áprilisban 5,4 százalékkal.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az élelmiszeripart kivéve a legfontosabb feldolgozó ágazatok mindegyikében növekedést figyeltek meg.

Kiemelte, hogy az idén áprilisban jelentősen nőtt az ipari termelés, és nemcsak az exportban, hanem a belföldi értékesítésben is jelentős emelkedés volt.

Schindele Miklós elmondta: az áprilist megelőző öt hónapban a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest az ipari termelés folyamatosan csökkent, illetve stagnált, most pedig jelentős a bővülés.

Hozzátette: legutóbb 2011 januárban volt egy rendkívül nagy, akkor 9,4 százalékos ipari termelés növekedés az előző havi, decemberi 8,4 százalékos visszaesés után.

Az első negyedévben az ipari termelés 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.