Felmérés

A munkavállalók támogatják a távmunkát

A felmérés szerint a válaszadók 46 százaléka szívesen dolgozna távmunkában, de 43 százalékuk úgy látja, hogy - ahol dolgoznak - a cég tevékenységéből adódóan nincs rá lehetőség.

2016.05.07 03:33MTI

A Profession.hu állásportál idén márciusban készített nem reprezentatív felmérésben megkérdezett munkavállalók 53 százaléka teljes mértékben, 30 százaléka pedig inkább támogatja a távmunkát, míg 3 százalékuk egyáltalán nem dolgozna így.

A 1193 emberre kiterjedő felmérés eredményeit a Profession.hu által szervezett Távmunka meetup című rendezvényen mutatták be csütörtökön Budapesten.

Martis István, az állásportál ügyvezető igazgatója elmondta: a munkaerőpiacon tapasztalható strukturális problémák megoldását - szakképzett munkaerő hiánya, munkaerő kivándorlás, több a betöltetlen állások nagy száma - segítheti a távmunka terjedése, mert így olyanok is dolgozhatnak, akik valamilyen okból otthonukhoz kötöttek.

A távmunkában a munkavállalónak a vállalati központtól eltérő helyen biztosított egy olyan munkakörnyezet, ahol infokommunikációs eszközök segítségével teljes értékűen el tudja végezni feladatait - tette hozzá.

A felmérés szerint a válaszadók 46 százaléka szívesen dolgozna távmunkában, de 43 százalékuk úgy látja, hogy - ahol dolgoznak - a cég tevékenységéből adódóan nincs rá lehetőség, 30 százalékuk pedig az atipikus foglalkoztatáshoz szükséges vállalati kultúrát hiányolta.

A megkérdezetteknek csupán 12 százaléka jelezte, hogy van vagy volt tapasztalata a távmunkáról - írták.

A felmérésben kiemelték: a távmunka legfőbb előnyei közül a válaszadók a többsége a rugalmasságot, a közlekedésre fordított idő és pénz csökkenését jelölte meg. Ugyancsak többségi vélemény volt, hogy a távmunka segíti a munka és magánélet összehangolását, növeli a munkavállalók önállóságát.

A válaszadók 66 százaléka azonban úgy véli, hogy kevés az olyan pozíció, ami távmunkában betölthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.