NFM-államtitkár

Növelni akarják a távhő társadalmi elfogadottságát

A távhőfejlesztési cselekvési terv a távhőszolgáltatás versenyképességének biztosítását, hatékonyságának növelését és a megújuló energiaforrások bevonásának lehetőségét tárgyalja.

2016.05.06 22:30MTI

Növelni kell a távhő társadalmi elfogadottságát, a fogyasztóknál támogatni kell a hőfelhasználás egyedi mérését, javítani kell a távhőtermelő, a távhőszállító és a távhőt felhasználó rendszerek hatékonyságát és szükség van a hazai épületállomány komplex energetikai korszerűsítésére is - ismertette Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a távhőszolgáltatási cselekvési terv részleteit az Országgyűlés gazdasági bizottsága energetikai albizottságának csütörtöki ülésén.

Az ülésen, amelyet a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MATÁSZSZ) kezdeményezett Bencsik László, az albizottság elnöke hangsúlyozta, aktualitást ad a témának az is, hogy az állam egyre jelentősebb szerepet kíván vállalni a távhőszolgáltatásban.

Aradszki András felidézte: a távhőfejlesztési cselekvési terv a távhőszolgáltatás versenyképességének biztosítását, hatékonyságának növelését és a megújuló energiaforrások bevonásának lehetőségét tárgyalja. A cselekvési terv közigazgatási államtitkári egyeztetése megtörtént, a kormány elé terjeszthető. A környezeti hatásokat, fenntarthatósági szempontokat vizsgáló stratégiai környezeti vizsgálat is lezárult - ismertette.

A távhőtermelésben felhasznál tüzelőanyag 78 százaléka 2014-ben földgáz volt, amelynek mintegy 80 százaléka importból származik. Az energiahatékonyság alacsony, a berendezések műszaki állapota és hatékonysága jórészt megfelelő, a távhőszállító vezetékek 20-30 százaléka kifejezetten korszerű. A távhőt felhasználó épületek energetikai hatékonysága azonban nagyon rossz, energiafelhasználásuk pazarló. A települések környezetterhelése és légszennyezése növekszik.

Kitért arra is, hogy a lakosság egy része a földgáz fűtésről átállt a tüzifa mellett a háztartásokban keletkezett hulladék tüzelésére (tavaly azonban már a lakossági földgázfelhasználás érzékelhető mértékben növekedett, miközben az ipari felhasználás stagnált). Ennek következtében a településeken számos eseben meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja, amit a távhő fejlesztéssel csökkenteni lehet.

A távhőszektorban kulcskérdés, hogyan alakul a hazai hulladékgazdálkodás, a távhőszolgáltatás társadalmi elfogadottsága, miként kerül azonos szintre az egyes szolgáltatások jelentősen különböző szolgáltatási színvonala, tartalma - fejtette ki az államtitkár.

Elsődleges a megújulóenergia-források felhasználásának és a nem hasznosítható hulladékok energetikai hasznosításának a növelése, ennek elősegítése a távhőrendszerekben.

Kiemelt szerepet szánnak a távhőpiac bővítésének és az új távhőrendszerek fejlesztésének is. A méretgazdaságosság és a távhő előnyeinek fokozott kihasználása érdekében fontos, hogy az alapdíjban elszámolt korszerű energiahatékony infrastruktúra költségeit egyre szélesebb kör viselje, a támogatási rendszert és a szabályozást felül kell vizsgálni. Fontos az is, hogy a földgázon kívül más primer energiaforrásokat is jobban bevonjanak, a távhőszolgáltatásban geotermikus energiát használjanak a települések, ha erre lehetőség van. A középületeknél meg kell vizsgálni a távhővel való ellátás lehetőségét, a lakóépületek felújtásánál pedig a távhőrendszerhez való csatlakozás lehetőségét. A távhőrendszerek fejlesztésének együtt kell járnia olyan finanszírozási források biztosításával, amelyek elősegítik a távhőszolgáltatásban felhasznált energetikai berendezéseket gyártó hazai ipar fejlődését.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára az ülésen elmondta, május végére befejeződik a távhő audit, amelyből kiderül, milyen megközelítésben, ütemezésben célszerű megvalósítani a távhőrendszer integrációját a nemzeti közműrendszerbe.

Nem csak az integrációs folyamat üteméről kell dönteni, át kell tekinteni azt is, hogy milyen ráfordításokkal kell kalkulálni, szabályozási kérdések is vannak, továbbá az egységesítési folyamatot is el kell indítani - mondta az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.