Bebuknak

Kezdi az egész világot rengetni az offshore-panama

Az eddigi legnagyobb értékű brit rablásból eredő pénz legalább egy része is egy olyan pénzmosásra alapított céghez került, amelyet a most kirobbant offshore-botrány főszereplőjévé vált panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca segítségével hoztak létre.

2016.04.04 16:40MTI

A brit kriminalisztika történetének legnagyobb értékű rablását a londoni Heathrow repülőtéren követték el több mint három évtizede. A Brinks Mat értékőrző cég helyi raktárépületéből 1983 novemberében 6800, összesen 3 tonna súlyú aranyrudat vittek el. A zsákmány akkori értéke 26 millió font volt; ez mai árfolyamon legalább 80 millió fontnak (32 milliárd forintnak) felelne meg.

A rablók annak idején összeverték és megkötözték, majd benzinnel le is locsolták a Brinks Mat-raktár őreit, felgyújtással fenyegetve őket, ha nem árulják el az aranyat rejtő belső páncélterem zárjának kódját.

A banda több tagja később - részben más bűncselekményekért - hosszú börtönbüntetéseket kapott, de az arany jelentős része azóta sem került elő. Szakértői vélemények szerint a társaság el nem fogott tagjainak valószínűleg sikerült a rablott aranyrudakat valahogy értékesíteniük.

A Mossack Fonseca ügyeiről kiszivárogtatott hatalmas mennyiségű bizalmas dokumentumból 33 év után részlegesen fény derült a rablott arany ellenértékének sorsára: a pénz nagy részét egy olyan cégen mosták át, amelynek létrehozásában a panamai jogi iroda segédkezett a rablóknak.

A BBC hétfői érdeklődésére a Mossack Fonseca csak annyit közölt, hogy klienseinek az adatok bizalmas kezeléséhez fűződő törvényes jogát sértené meg, ha kommentálná az értesülést. A cég hangsúlyozta azt is, hogy soha nem indult ellene büntetőeljárás törvénysértő tevékenység címén.

A kiszivárogtatott milliónyi dokumentumhalmazban feltűnik David Cameron brit miniszterelnök néhai édesapjának neve is. Az iratok arra vallanak, hogy a 2010-ben elhunyt Ian Cameronnak részesedése volt egy offshore befektetési cégben, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre. A Blairmore Holdings nevű cég a Bahamákon, illetve Svájcban tartotta igazgatótanácsi üléseit is, amelyeken Ian Cameron társigazgatóként rendszeresen részt vett.

A BBC-nek nyilatkozó jogi szakértők szerint a külföldi igazgatótanácsi üléseknek egyértelműen az lehetett a céljuk, hogy a befektetési cégnek ne kelljen társasági adót fizetnie Nagy-Britanniában. Így ugyanis az alap nem került nagy-britanniai rezidens cégként a brit adóhivatal látókörébe.

Hétfői brit médiakommentárok kiemelik, hogy David Cameron egyik fő - több hazai és nemzetközi fórumon is meghirdetett - politikai programja az adóelkerülés és a pénzmosás elleni hatósági fellépés szigorítása.

A Kreml "csalódott" a tényfeltáró újságírói munka minőségében

A Kremlben "csalódottságot keltett" az offshore-ügyekre rávilágító újságírói munka minősége, Moszkvában nagyobb szakszerűségre számítottak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfőn.

Peszkov már napokkal az anyagok publikálása előtt figyelmeztetett: egy nemzetközi oknyomozó konzorcium arra készül, hogy "megrendelésre" az elnök családjára és gyerekkori barátaira vonatkozó információkat "ültessen el" a köztudatba Nyugaton és Oroszországban.

A szóvivő hétfőn is megerősítette, hogy Kremlben figyelemmel kísérik ezeket az akciókat, amelyek célja az orosz vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin elnök lejáratása, különösen a parlamenti választások évében, és hosszabb távon is - két évvel az elnökválasztás előtt.

Szavai szerint a "putyinfóbia" már olyan szintre erősödött külföldön, hogy ott már tabu bármi jót mondani Oroszországról. Peszkov szerint a közlések nem tartalmaznak "semmi konkrétumot és semmi újat".

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel tulajdonosaik feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A kiszivárogtatások alapján megírt cikkek négy olyan létező, vagy a közelmúltban megszüntetett céget említenek meg - ezek a Sonnette Overseas, International Media Overseas, Sunbarn és Sandalwood Continental -, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak az orosz elnökhöz és a környezetéhez közel álló Bank Rosszijához. Ezek összértéke mintegy kétmilliárd dollár.

Noha a szerzők elismerték, hogy Putyin neve konkrétan egyszer sem szerepel az iratokban, azt állítják, hogy az adatokból kiderült, miként váltak mesésen gazdagokká az elnökhöz közel álló személyek, ami nem történhetett volna meg az ő beleegyezése nélkül. A cikkekben szó van offshore cégek üzleti szempontból gyanúsnak vagy irracionálisnak tűnő ügyleteiről, feltehetően soha meg nem térített hitelekről és egyéb üzelmekről, amelyek egyebek között Svájcra, a Brit Virgin-szigetekre és Ciprusra is kiterjedtek.

Maga az orosz elnök egyébként a közelmúltban többször is arra szólította fel honfitársait, hogy repatriálják az offshore számlákon őrzött vagyonukat.

A most nyilvánosságra került "panamai dokumentumok" a legerősebb reflektorfényt Oroszországban Putyin gyerekkori jó barátjára és egyik lányának keresztapjára, Szergej Roldugin csellistára irányították, akinek magánvagyona legalább 100 millió dollárra rúg. Rolduginról most kiderült, hogy 12,5 százalékban részvényese Oroszország legnagyobb televíziós hirdetési cégének, a Video Internationalnek, és ugyancsak kisebbségi tulajdonosa a Kamaz teherautó-gyárnak, valamint a Bank Rosszijának, amely a 2014-es ukrajnai orosz beavatkozás után felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára.

Az uniós energiaügyi biztos feleségének neve is szerepel a kiszivárgott listán

Az Európai Unió klímavédelmi és éghajlatügyi biztosa, Miguel Arias Canete feleségének neve is szerepel azon a listán, amely offshore cégekről és tulajdonosaikról szivárgott ki a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából, az Európai Bizottság szerint azonban az ügy nem sérti az előírásokat.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője kérdésre válaszolva kijelentette: nem sérti a brüsszeli testületre vonatkozó magatartási kódex előírásait, hogy Micaela Domecq Solís-Beaumont 2010-ig tulajdonosa volt egy homályos hátterű, Panamában bejegyzett vállalatnak.

Sajtótájékoztatóján a szóvivő elmondta, a spanyol uniós biztos érdekeltségi nyilatkozata a jelek szerint megfelel a szabályoknak, az ugyanis tartalmaz minden olyan adatot, amely esetében összeférhetetlenség merülhet fel.

Szkínász hozzátette, a szóban forgó cég évek óta nem működik, már jóval azelőtt beszüntette a tevékenységét, hogy Canete elfoglalta a hivatalát az Európai Bizottság tagjaként.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos hétfőn hangsúlyozta, a most kiszivárogtatott titkos adatok valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az illetékes hozzátette, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda mellett számos más olyan cég működik még, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore vállalat adatait szivárogtatta ki egy titkos forrás az ügyvédi irodától. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian című brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde című francia lap és az argentin La Nación is. A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készített összeállításban.

A román sajtó szerint a verespataki bányaprojekt kezdeményezője is érintett

Az erdélyi Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás kezdeményezője, Vasile Frank Timis román származású üzletember is érintett a panamai offshore-botrányban - közölte hétfőn a RISE-Project nevű román oknyomozó újságírócsoport.

A Rise Project egyike volt azoknak a médiaszervezeteknek, amelyek részt vettek a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott, csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatait tartalmazó lista feldolgozásában.

A szervezet honlapján megjelent írás szerint a román ipar stratégiai vállalatait megkaparintó oligarchák is ügyfelei voltak a panamai ügyvédi irodának, amely nemcsak az adótörvények kijátszásában, hanem vagyonaik elrejtésében is segítette őket. Példaként Vasile Frank Timist, a verespataki bányaberuházás kezdeményezőjét említik.

A Rise Project arra is utal, hogy Timis lehet az az ismeretlen milliárdos, aki az egyik legfontosabb - privatizált, majd csődbe vitt - román kőolaj-finomító, a Rafo Onesti főrészvényese volt. Az írás nem említ román politikusokat.

A bukaresti média hétfőn további, Romániával összefüggésbe hozható neveket is megszellőztetett, amelyek állítólag szintén szerepelnek a német Süddeutsche Zeitung birtokába jutott anyagban. A Digi 24 hírtelevízió Benjamin Steinmetzt, a verespataki bányaprojektben szintén érdekelt izraeli üzletembert említi, aki ellen márciusban letartóztatási parancsot adtak ki Romániában egy illegális ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben.

Az erdélyi Verespatakon Európa legnagyobb ciántechnológiát használó külszíni aranybányáját akarja megnyitni egy kanadai-román vegyesvállalat, ám a környezetvédők tiltakozása miatt a román hatóságok nem adták ki a szükséges engedélyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.