Világgazdaság

Nem változott a GDP növekedési üteme az Európai Unióban

Az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unió egészében 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a múlt év negyedik negyedében az előző három hónaphoz képest az Eurostat kedden ismertetett felülvizsgált adatai szerint.

2016.03.09 05:30MTI

A múlt év harmadik negyedében ugyanekkora volt a növekedés üteme.

Éves összevetésben az eurózónában szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,6 százalékkal, az unió 28 tagállamában (EU28) pedig 1,8 százalékkal bővült a GDP. Az eurózónában nem változott, az EU28-ban 0,1 százalékponttal csökkent a növekedés üteme 2015 utolsó negyedében a harmadik negyedévi éves szintű adatokkal összevetve - közölte az unió statisztikai hivatala.

A múlt év egészében az EU 28 tagállamában 1,9 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

A legnagyobb növekedést a múlt év negyedik negyedében az előző negyedévhez képest Svédországból jelentették (+1,3 százalék), majd Észtország (+1,2 százalék), Lengyelország és Románia (+1,1), Magyarország és Szlovákia (+1,0 százalék) következik.

Éves összevetésben Svédország nyújtotta a legjobb teljesítményt, ahol 4,5 százalékkal nőtt a GDP 2014 utolsó negyedéhez képest. Utána Csehország és Szlovákia következik egyaránt 4,1 százalékkal. A további sorrend: Románia (+3,8 százalék), Lengyelország (+3,7 százalék), Spanyolország (+3,5 százalék) és Magyarország (+3,0 százalék).

Ugyanakkor 2015 negyedik negyedében Horvátországban 0,5 százalékkal, Lettországban pedig 0,3 százalékkal zsugorodott a GDP az előző három hónaphoz képest. Írországból, Luxemburgból és Máltáról nem érkezett adat.

A KSH kedden azt közölte, hogy a múlt év negyedik negyedében 3,2 százalékkal, a 2015-ös év egészében pedig 2,9 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakával összehasonlítva. Az előző negyedévhez képest 1,0 százalékkal nőtt a GDP.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.