Dízelbotrány

Hamar letudná a kártérítéseket a Volkswagen

Csoportos keresetben szeretné mihamarabb jogi úton rendezni a részvényesek emissziós botrány miatt ellene emelt kártérítési igényét a Volkswagen.

2016.03.07 19:46MTI

Hírügynökségi értesülések szerint a Volkswagen a braunschweigi tartományi törvényszéken csoportos keresetet nyújtott be válaszul a részvényesek kártérítési követelésére. A részvényesek egy csoportja ugyanis kártérítési igényt jelentett be a Volkswagennel szemben a dízelbotrányról állítólag késedelmesen tett tájékoztatás miatt.

Az amerikai környezetvédelmi hivatal, az EPA tavaly szeptember 18-án hozta nyilvánosságra a Volkswagen ellen a dízelmotorok károsanyag-kibocsátási határértékeinek kijátszása miatt emelt vádjait. A Volkswagen akkor egy közleményben értesítette erről részvényeseit. A részvényesek állítása szerint azonban a Volkswagen vezetősége már korábban tudatában kellett hogy legyen a problémának és a tájékoztatás elmulasztásával árfolyamveszteséget okozott nekik.

A Volkswagen részvénye a dízelbotrány tavaly szeptemberi kipattanása óta nagyot veszített árfolyamából. Közvetlenül a bejelentés előtt 160 euró felett állt az árfolyam, majd napokon belül 100 euró alá esett. Hétfőn délután a Volkswagen részvénye 133,30 eurón forgott a frankfurti tőzsdén, közel két és fél százalékkal alacsonyabb árfolyamon a pénteki zárásnál.

A Volkswagen március elején közölte, hogy belső és külső jogi szakértők bevonásával végzett vizsgálatának eredménye alapján bizonyítva látja, hogy a vezetés az érvényes előírásoknak megfelelően tett eleget a tőkepiaci tájékoztatási kötelezettségének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.