A legtöbb az oktatásra megy

900 milliárdnyi uniós fejlesztésről döntött a kormány

A legmagasabb összeget az oktatásra fordítják, összesen 315 milliárd forintot, de 192 milliárdos forrásra lehet pályázni a szociális és társadalmi felzárkózás témakörben is.

2016.03.04 11:51MTI

Idén 900 milliárd forintnyi, társadalompolitikai célra fordítandó uniós fejlesztési forrásról döntött a kormány - közölte a Magyar Időkkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence a napilapnak elmondta: a februárban kormány által elfogadott támogatási keretösszegből a család- és ifjúságügy 43,4 milliárdra, az egészségügy 94,6 milliárdra, a kultúra pedig 16,2 milliárd forintra számíthat. A legmagasabb összeget az oktatásra fordítják, összesen 315 milliárd forintot, de 192 milliárdos forrásra lehet pályázni a szociális és társadalmi felzárkózás témakörben is. A parlamenti államtitkár szerint a program kiemelt figyelmet fordít az egészségügyben, a szociális területen és az oktatásban dolgozó szakemberek támogatására, munkakörülményeik javítására. Ezekre a célokra mintegy 239 milliárd forintot különítettek el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programon (EFOP) belül.

Rétvári Bence kiemelte: az éves fejlesztési terv középpontjában többek között a társadalmi felzárkózás és a szociális jólét fokozása, a humán tudástőke gyarapítása, az alsó középosztály felzárkózási esélyeinek növelése áll. Ide tartozik a rászoruló gyermekes családok helyzetének javítása, az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés, továbbá a családok megerősítése, a társadalmi összetartás növelése is. Kiemelten fontos célként fogalmazta meg a köznevelés minőségének javítását, a végzettség nélküli iskolaelhagyás arányának csökkentését, valamint a minőségi, teljesítményelvű felsőoktatás megteremtését. Hozzátette: a humánerőforrás fejlesztése mint központi cél kiterjed a szociális, egészségügyi és oktatási életpályák bevezetésére és kiterjesztésére, a hiányszakmákban az utánpótlás biztosítására, valamint a szakmai továbbképzésekre is.

A köznevelést célzó intézkedések részben az iskolák hátránycsökkentő képességének növelését, ezzel egy időben pedig a mindenki számára elérhető minőségi oktatás fejlesztését eredményezik majd - hangsúlyozta.

Az ellenzék szerint a kormány csökkentené a diplomások számát, erre reagálva Rétvári Bence közölte: uniós források felhasználásával is növelni akarják a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát, a duális képzések elterjedését, és emelnék a felsőoktatási kutatások színvonalát. Szavai szerint a minőségi, versenyképes felsőoktatás és tudományos utánpótlás megteremtése olyan befektetés, amely hosszú távon garantálja a nemzet kibontakozását.

Folytatódik az Okosportálon lévő tartalmak bővítése, úgy, hogy azok képesek legyenek valódi módszertani támogatást nyújtani a pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak egyaránt - közölte Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy készül egy informatikai alkalmazás, amely figyelemmel kíséri a tanulók eredményeit, hiányzásait, és a statisztikai adatok alapján jelzi a tanároknak, ha valakinél felmerül a lemorzsolódás veszélye. A szoftver a Kréta elnevezésű informatikai rendszer egyik eleme lesz, amelyben elektronikus napló is működik majd, és szorosan kapcsolódik az oktatási anyakönyvhöz.

Rétvári Bence beszélt a napközis táborokról is, amelyeket már idén nyáron megszerveznek, segítve ezzel a szülőket a szünet alatti gyermekelhelyezésben. A programok anyagi forrásait részben uniós támogatásokból fedezik. A tervek szerint tematikus, napközi jellegű egyhetes nyári táborokról lenne szó, ahol a diákok többek között megismerkedhetnek a KRESZ szabályaival, lesz idegen nyelvi, nomád-, informatikai, sport-, zöld- és hagyományőrző tábor is, amelyekből mindenki az érdeklődési körének megfelelően válogathat - emelte ki a parlamenti államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.