Fogyasztóvédelem

Megtévesztő reklám miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió forintra bírságolta a Global Partners System Kft.-t, mert a cég jogsértő módon reklámozta a HillVital Gyógyfüves Mesterbalzsam elnevezésű termékét.

2016.02.18 14:42MTI

A tájékoztatás szerint a GVH úgy ítélte meg, hogy a Global Partners System Kft. 2013 januárjától 2014 decemberéig megtévesztően hirdette a balzsamról, hogy alkalmas betegségek gyógyítására.

A közleményében a GVH kifejtette, hogy 2013. január 1. és 2013. július 10. között az ágazati jogszabály kategorikusan tiltotta a kozmetikumok reklámjaiban gyógyhatásra vonatkozó állítások megjelenítését, 2013. július 11-től pedig a cég nem rendelkezett megfelelő bizonyítékokkal állítása alátámasztására.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzott meg, hosszabb ideig tartott, a termék bizalmi jellegű, a vállalkozásnak ismernie kellett a kozmetikumokkal kapcsolatos gyógyhatás-állítások közzétételére vonatkozó jogszabályi tilalmakat.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH többek között, hogy a vállalkozás részben elismerte a jogsértést, pontosította állításait, a cég 30 napos feltétel nélküli pénz-visszatérítési garanciát vállalt, a HillVital Gyógyfüves Mesterbalzsam döntő részben valóban természetes anyagokból áll, valamint elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat biokozmetikum kategóriában, ami alátámasztja a cég jóhiszemű magatartását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.