ETRMA

Jó évet zárt az európai gumiabroncsipar

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége értékesítési adatai szerint az ágazat tavaly csaknem az összes gumiabroncs szegmensben növekedést ért el.

2016.01.29 23:30MTI
hirdetés
freedigitalphotos/photostock

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) tájékoztatása szerint a lakossági szegmens éves eladási eredményei eltekintve a nyár folyamán mért kisebb ingadozásoktól, és beleszámítva az utolsó negyedévben regisztrált nagyon erős, 12 százalékos növekedést, pozitívnak tekinthetőek, megerősítve a 2014-ben elkönyvelt enyhe növekedési trend folytatását.

A gumiabroncs értékesítés nem új személyautókra 203 millió darab volt, ami 3 százalékkal több, mint 2014-ben. Az új autók eredeti felszereltségeként számolt gumiabroncs értékesítés 6 százalékkal nőtt, 89 millió darabot tett ki, ami követte az újautó-eladások dinamikus növekedését.

A teherautó gumiabroncs szegmens szereplői 2015-ben immár a harmadik egymást követő évben regisztráltak növekedést. Különösen jó évet zártak az új teherautók gumiabroncs beszállítói, 10 százalékos növekedést könyvelhettek el a teherautó-piac növekedésének köszönhetően.

A mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése terén - a többi szegmenssel ellentétben - továbbra is folytatódik a negatív tendencia: a mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése 9 százalékkal csökkent 1,501 millió darabra.

A motorkerékpár és robogó ágazat jó eredményt ért el, értékesítése 2 százalékkal 8,591 millió darabra nőtt az egy évvel ezelőttihez képest - közölték.

Magyarországon 7 gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear-Dunlop, a Hankook, a Michelin és a Pirelli, egyben ők képezik a HTA tagságát.

A gumiabroncs iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, közvetve több mint 15 ezer fő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 478 milliárd forint volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.