Heti makronaptár

Szinte üres a heti makrogazdasági naptár

Kevés fontos makrogazdasági adat lát napvilágot a héten, és egyiküknek sem lesz piaci szempontból lényeges árfolyammozgató hatása.

2016.01.18 06:30MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön teszi közzé a keresetek tavaly novemberi alakulásáról szóló statisztikát.

Tavaly októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés, az előző havi 5,3 százalékkal szemben. Mivel októberben az éves infláció 0,1 százalékos volt, a keresetek emelkedésével csaknem megegyező volt a reálkeresetek emelkedése is.

A vállalkozásoknál 3,9 százalékos keresetnövekedést mért a statisztika, amelyből a rendszeres jövedelmek 3,6 százalékkal, a prémiumok és más egyszeri rendkívüli juttatások növekedése 9,3 százalékos volt. A költségvetési intézményeknél - szintén a közfoglalkoztatottak nélkül számolva, beleértve a nem rendszeres kifizetések 29,4 százalékos emelkedését is - 10,7 százalékkal nőttek a keresetek.

Szintén csütörtökön közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatokat az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi alakulásáról.

A január 6-án közzétett előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének tavaly decemberi hiánya 247,8 milliárd forintot tett ki, az éves deficit 1218,6 milliárd forint lett. A központi költségvetés 1195,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,9 milliárd forintos deficittel, míg az elkülönített állami pénzalapok 2,2 milliárd forintos szufficittel zárták a tavalyi évet.

A 892,4 milliárd forintos módosított törvényi előirányzatnál 326,2 milliárd forinttal magasabb volt a pénzforgalmi hiány, ami főként a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételeinek mintegy 560 milliárd forintos elmaradásával magyarázható - írta az NGM.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előzetes számok alapján közölte: az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forint volt, a GDP-arányos hiány 2 százalék lehet a tervezett 2,4 százalékkal szemben, az adósságszint pedig várhatóan 76 százalék alá csökken. Az elemzők kedvezőnek tartják az államháztartás tavalyi hiányának alakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.