GVH

Négymilliárdos bírságot kapott kartellezésért a Bankszövetség

A verseny korlátozására alkalmas módon működtették a ,,BankAdat" adatbázist, lehetővé téve a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással.

2016.01.12 11:36Havariapress
Forrás: Youtube

Információs kartell miatt több, mint 4 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Bankszövetségre és a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.-re, mert 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtették a ,,BankAdat" adatbázist, lehetővé téve a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A versenyhatóság álláspontja szerint a BankAdat keretében megvalósult információáramlás horizontális információcserének minősül, amely sérti mind a magyar, mind az uniós versenyjogi szabályokat.

A vizsgálat szerint a Bankszövetség tagjai által az adatbázisban megosztott egyedi, üzleti titkoknak minősülő, stratégiai adatok (például mennyiségekre, költségekre, keresletre, nyereségességre vonatkozó információk) biztosították, hogy a pénzintézetek naprakész információval rendelkezzenek a piacról, a piaci folyamatokról, versenytársaik teljesítményéről, üzletpolitikájáról, illetve stratégiájáról. Az elérhető információkat az érintett pénzintézetek elsősorban az üzleti tervezésnél, a stratégiaalkotásnál és a termékfejlesztésnél használták fel. Mindezek alapján a GVH a Bankszövetséggel szemben 4 milliárd, a Bankárképzővel szemben pedig 15 millió forint bírságot szabott ki.

A több súlyosbító körülményt is figyelembe vett, többek között azt, hogy a feltárt információcsere kifejezetten széles körű, egyedi adatmegosztáshoz vezetett, s az árverseny, a minőségi verseny és az innovációs verseny dimenzióit is érintette; valamint azt, hogy a BankAdatban résztvevő tagvállalkozások együttes piaci részesedésük meghaladta a 80%-ot. Enyhítő körülményként értékelték, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítását követően az érintettek önként felhagytak az adatbázis működtetésével, ami egyébként is csak részben minősült jogsértőnek. A versenyhatóság szerint az információs kartell aktív szereplője a Bankszövetség volt, a Bankárképző csak közreműködői szerepet vállalt.

A GVH az adatot szolgáltató, ekként a jogsértő döntések meghozatalában résztvevő tagbankok közvetlen versenyjogi felelősségét nem állapította meg, mert az adatbázis létrehozásáról és működtetéséről szóló döntéseket a Bankszövetség hozta meg. Ettől függetlenül mögöttes felelősként nevesítette határozatában azt a 33 pénzintézetet, amelyekkel szemben intézkedik a kiszabott bírság behajtása iránt, abban az esetben, ha a Bankszövetséggel szemben a végrehajtás nem vezetne eredményre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.