Tőzsde

Jelentős csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

A befektetők körében egyre inkább növekednek a kétségek az iránt, hogy a kínai vezetők képesek megfelelően irányítani a világ második legnagyobb gazdaságát.

2016.01.11 09:09MTI

Az IG Markets londoni elemző cég a határidős indexek alapján arra számít, hogy a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 21-30 ponttal, 0,4-0,5 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 134-155 ponttal, 1,4-1,6 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 42-54 ponttal, 1,0-1,3 százalékkal eshet nyitáskor.

Kevés makroadat várható hétfőn. A novemberi spanyol ipari termelés mellett a decemberi svájci kiskereskedelmi forgalom alakulásáról kaphatnak képet a befektetők, emellett a Sentix berlini gazdaságkutató intézet az eurózónában januárra mért befektetői hangulatindexét teszi közzé.

A kereskedést alapvetően ismét a kínai események, valamint a csökkenő olajárak irányítják.

A kínai központi bank (PBOC) meglepte hétfőn az elemzőket azzal, hogy az előző napinál jóval alacsonyabb szinten állapította meg a jüan dollárhoz viszonyított napi hivatalos középárfolyamát. Ez már a második nap volt, amikor a PBOC erősítette az árfolyamot, előtte viszont kilenc egymást követő kereskedési napon gyengítette. Így a hétfői erősítés ahelyett hogy csillapította volna az aggodalmakat, csak tovább erősítette a zavart a piacokon, mert még kevésbé látják világosan Peking monetáris politikájának irányát.

"A hatóságok vonakodnak attól, hogy engedjék a piaci erőket működni. Ez a határozatlanságukkal és az átláthatóság hiányával párosulva kiélezi a bizonytalanságot" - véli Tapas Strickland, az ausztrál nemzeti bank közgazdásza.

Ázsiában mínuszban állt minden tőzsdemutató hétfőn. Tokió nemzeti ünnep miatt zárva tart. Az ausztrál S&P/ASX 200 1,17 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 1,19 százalékos mínuszban zárt. A hongkongi Hang Seng 2,47 százalékos, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 2,39 százalékos, a sanghaji tőzsde irányadó mutatója, a Shanghai Composite pedig 4,67 százalékos veszteségben állt a kereskedés utolsó óráiban. A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,8 százalékos mínuszba került, amivel több mint négyéves mélypontra került.

A kőolaj világpiaci ára is zuhan. Az észak-tengeri Brent márciusi szállításra hordónként (159 liter) 33,01 dollárba került, 54 centtel, 1,61 százalékkal esett az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként 81 centtel, 2,46 százalékkal, 32,35 dollárra csökkent.

Nyugat-Európában pénteken mínuszban zártak a fő mutatók. A londoni FTSE-100 index 0,70 százalékkal, 5912,44 pontra, a DAX-index 1,31 százalékkal, 9849,34 pontra, a CAC-40 index pedig 1,59 százalékkal, 4333,76 pontra esett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,55 százalékkal, 3036,76 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 1,49 százalékkal, 1340,60 pontra csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.