Új részvények

Az FHB Jelzálogbank jegyzett tőkéje 10,849 milliárdra emelkedik

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. jegyzett tőkéje 4,249 milliárd forinttal 10,849 milliárd forintra emelkedik, az új részvények ellenértékét a tulajdonosok szerdán teljes egészében megfizették.

2015.12.31 21:28MTI

Az új részvények névértéke és kibocsátási értéke közötti különbözet, 26 milliárd 216 millió 508 930 forint a társaság tőketartalékába kerül. A 2015. szeptember végi konszolidált IFRS szerinti saját tőke ezzel 82,3 milliárd forintról 112,7 milliárd forintra emelkedik.

Az alaptőke új részvények kibocsátásával történő felemeléséről a társaság december 28-i rendkívüli közgyűlését követően, annak felhatalmazása alapján az igazgatóság döntött. A megadott határidőig beérkezett, az új részvények átvételére vonatkozó kötelezettségvállaló nyilatkozatok alapján az alaptőke-emelés 14 163 430 darab hétszáztizenhét forint kibocsátási értékű, 100 forint névértékű névre szóló, dematerializált elsőbbségi "B" sorozatú részvény, valamint 2 832 686 darab 1000 forint névértékű, 7170 forint kibocsátási értékű, névre szóló, dematerializált "C" sorozatú törzsrészvény zártkörű kibocsátásával valósul meg.

Az új részvények átvételére a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének harminc tagját és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-t jelölték ki.

Az új "B" és "C" részvénysorozatokat nem vezetik be a tőzsdére.

A magyar állam, mint az FHB kisrészvényese nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szerdán bírósághoz fordult, sérelmezve, hogy az FHB kizárta a tőkeemelésből. Az MTI-vel közölte: azt kérik a bíróságtól, hogy a jogellenes társasági határozatokat helyezze hatályon kívül, és végrehajtásukat már most függessze fel.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. szerdán közleményben cáfolta, hogy jogellenes döntések vezettek volna a tőkeemeléshez.

Emlékeztetett arra, hogy a társaság december 28-i rendkívüli közgyűlésén a részvényesek nagy többséggel (89,061 százalékos igen szavazattal) döntöttek a korábbi igazgatósági felhatalmazás módosításáról úgy, hogy az alaptőke 67,5 százalékának megfelelő összeggel, de - névértéken - maximum 4,45 milliárd forinttal megemelkedhessen az alaptőke.

A közleményben kitérnek arra, hogy ez a közgyűlés nem döntött a társaság részvényeseit megillető jegyzési elsőbbség kizárásáról. Erről ugyanis a közgyűlés 2014-ben már döntött, amikor kizárta a részvényesek jegyzési elsőbbségét abban az esetben, ha az igazgatóság a közgyűlés felhatalmazása alapján dönt a társaság alaptőkéjének a felemeléséről - emlékeztettek.

A döntés akkor 99,81 százalékos igen szavazattal született meg, és az előterjesztést akkor a Magyar Állam nevében eljáró MNV is igen szavazatával támogatta - idézték fel, megjegyezve: a határozat valamennyi jelenlegi nagy, illetve kisrészvényes jegyzési elsőbbségét kizárta az igazgatóság tőkeemelési döntése esetén, tehát nem az MNV ellen irányult.

Az FHB közleményében rámutatott: mivel a jegyzési elsőbbségre vonatkozó határozatot legutóbb a rendkívüli közgyűlés nem módosította, ezért a közgyűlés 2015. december 28-án hozott határozatainak esetleges hatályon kívül helyezése sem biztosítana jegyzési elsőbbséget a Magyar Állam vagy a társaság más részvényesei részére.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.