Money

Idei mélypontjára került a rubel a dollárhoz képest

A kőolaj világpiaci árának csökkenésével párhuzamosan gyengült a rubel a dollárhoz képest: hétfőn idei mélypontjára, tavaly decemberi szintjére csúszott az orosz fizetőeszköz árfolyama a moszkvai tőzsde devizakereskedésében.

2015.12.28 15:15MTI

Az utóbbi egy évben először egy dollárért ismét több mint 72 rubelt kértek, miközben az euró rubelhez viszonyított árfolyama is négyhavi csúcsra emelkedett. Moszkvai idő szerint délután egy órakor a dollár 72,25 rubelen, az euró pedig 79,3 rubelen forgott.

A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index 2,05 százalékkal 757,08 pontra csökkent, míg a rubelben számított MICEX-index 0,33 százalékkal 1728,51 pontra esett.

Elemzők szerint a rubel gyengülése mögött az olajárak csökkenését kell keresni, ráadásul a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek időszakának lezárultával visszaesett az orosz fizetőeszköz iránti kereslet.

A kőolaj világpiaci ára jelentősen esett annak nyomán, hogy iráni vezetők a kitermelés növelését helyezték kilátásba.

A túlkínálat és az alacsony kereslet eredményeként az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként (159 liter) 36,99 dollárba került hétfő délután három óra körül, 91 centtel, 2,39 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanakkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ugyancsak februári szállításra hordónként 37,08 dolláron forgott, 1 dollár 2 centtel, 2,68 százalékkal esett az ára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.