A kamatemelés 11.00 órától hatályos

A monetáris tanács 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot

A monetáris tanács 11,5 százalékra emelte az eddig 8,5 százalékos irányadó kamatot szerdai rendkívüli ülésén - közölte a jegybank.

2008.10.22 11:35MTI

A közlemény szerint a testület rendkívüli ülésén a pénzpiaci folyamatok áttekintése döntött a jegybanki alapkamat 11,5 százalékra való emeléséről. A monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülésén még nem változtatott az alapkamaton, ami akkor megfelelt az elemzők várakozásainak.

Az alapkamat 2008 májusa óta volt 8,5 százalék. A mostanihoz hasonló, 300 bázispontos emelésre utoljára 2003 novemberében volt példa, akkor a testület 9,50 százalékról 12,50 százalékra emelte fel a jegybanki alapkamatot.

Ezzel egyidejűleg a tanács szerdán az irányadó eszköz kamatszintje körüli +/-50 bázispontra mérsékelte az egynapos jegybanki hitel és betét kamata által meghatározott kamatfolyosó szélességét, vagyis az egynapos betét kamata 11,0 százalék, a fedezett hitelé 12,0 százalék szerdán 11.00 órától.

a kamatemelés nem érinti a kamatkiadásokat, növekedési terveket

A jegybanki alapkamat-emelés nem érinti a kamatkiadásokat, illetve a PM által várt növekedési adatot-mondta Pichler Ferenc sajtófőnöke. Hozzátette: a kamatkiadásokat az állampapírok hozamszintjének alakulása határozza meg, ami már korábban hasonló szintre emelkedett. A növekedést illetően elmondta: számítottak a piaci kamatok emelkedésére, és ezzel összefüggésben a hitelezés szűkülésére.

Így a jegybanki alapkamat 11,5 százalékra történő emelése miatt nem kell a jövő évi növekedési prognózist módosítani, hiszen azt már amúgy is 1,2 százalékra csökkentette a korábban várt 3 százalékról a PM. Hozzátette: továbbra is jelentős a bizonytalanság a jövő évi növekedési kilátásokat illetően, de a költségvetés jelentős tartalékokkal rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.