Külkereskedelem

Megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház Krakkóban

A magyar és a lengyel vállalkozások együttműködését elősegítő hálózat első lengyelországi kirendeltsége teljes körű külkereskedelmi szolgáltatásokat és exporttámogatást nyújt majd.

2015.12.04 13:13MTI

Krakkóban is megnyitotta irodáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH). A magyar és a lengyel vállalkozások együttműködését elősegítő hálózat első lengyelországi kirendeltsége teljes körű külkereskedelmi szolgáltatásokat és exporttámogatást nyújt majd - jelentették be a pénteki megnyitón.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium küldöttsége, a kis-lengyelországi vajdaság képviselőinek részvételével megtartott nyitórendezvényen az MNKH tevékenységét Skapinyecz Péter, az intézmény közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózatának igazgatója mutatta be. Mint emlékeztetett, a kerekedőház a közép-európai térségben 22, külpiaci tevékenységet segítő irodát hoz létre a magyar kis- és közepes vállalatok exporttevékenységének támogatására. Kiemelte: a magyar vállalatok jelentős része a környező országok felé teszi meg első lépéseit exportjának elindítására. A krakkói kereskedelmi képviseleti irodától a magyar kis- és középvállalatok exporttevékenységének bővülését, a már idén is 7 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalom további növekedését várja - mondta el.

Skapinyec Péter az MTI-nek hangsúlyozta: a térségben ezekben a hónapokban nyíló kirendeltségek közül a krakkói az egyetlen, mely nem szomszédos országban nyílik."Ugyanakkor a Magyarországhoz nagyon közeli régióról van szó, mely mindenekelőtt az észak-magyarországi cégek szempontjából nagyon fontos" - fejtette ki a vezérigazgató. "Krakkót természetszerűen ugródeszkának tekintjük Lengyelországhoz" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a kirendeltség majd a varsói magyar nagykövetség külgazdasági attaséjával is szorosan együttműködik. A magyar kirendeltségek lengyelországi hálózatának lehetséges bővítését firtató kérdésre, Skapinyec elmondta: a későbbiekben lehet róla gondolkodni, de meg kell várni a krakkói iroda eredményeit.

A magyar-lengyel kereskedelmi kapcsolatokat áttekintve Anna Wisniewska, a krakkói főkonzulátus külgazdasági attaséja a kirendeltséget megnyitó konferencián elmondta: Lengyelország a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, kivitelben a hetedik, behozatalban az ötödik helyet foglalja el. A kétoldalú áruforgalom összértéke a 2013-as 6,77 milliárd után 2014-ben meghaladta a 7 milliárd eurót, idén további növekedés tapasztalható. A külkereskedelmi forgalom tavalyi egyenlege azonban magyar szempontból továbbra is negatív maradt, 863,2 millió euró volt a magyar importtöbblet. A Lengyelországba irányuló magyarországi export idén szeptemberig 4,1 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben Lengyelország 11,2 százalékkal többet exportált Magyarországra.

A lengyelországi beruházásokban részt vevő legnagyobb magyar befektetők között Wisniewska a Richtert és a BorsodChemet, illetve a TVK révén a vegyiparban megjelenő Mol-csoportot sorolta fel. Emlékeztetett, Lengyelország a WizzAir légitársaság egyik első számú piacának számít. Felidézte ugyanakkor a Trigranit kivonulását a lengyel piacról. A cég augusztusban teljes lengyel portfoliójának eladásáról állapodott meg a TPG Real Estate (TPGRE) nemzetközi magántulajdonú befektetetési vállalattal.

A krakkói iroda teljes körű külkereskedelmi exporttevékenység-támogatást nyújt majd, mindenekelőtt azokat a magyar vállalatokat fogja segíteni, amelyek export kapacitásokkal rendelkeznek és érdeklődnek a lengyel piaci lehetőségek iránt. A szolgáltatásokat a magyarországi piac iránt érdeklődő lengyel cégek is igénybe vehetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.