Lekerülnek a logók

Jönnek a márkajelzés nélküli cigaretták

A logók lekerülnek a dobozról, az egyetlen különbséget az eltérő cigaretták között a név és a dohánytípus teszi ki majd.

2015.10.19 10:45ma.hu

Rövid idő áll rendelkezésre a váltáshoz. A jövő májusig dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni. A logók lekerülnek a dobozról, az egyetlen különbséget az eltérő cigaretták között a név és a dohánytípus teszi ki majd - írta a Hirado.hu.

Az Európai Unió dohánytermékekre vonatkozó irányelveit (Tobacco Product Directive - TPD) 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, és tavaly május 19-én léptek hatályba. Az új szabályok többségét az egyes tagországoknak 2016. május 20-áig kell átültetniük hazai jogrendjükbe. A TPD egyebek mellett előírja, hogy a dohánytermékek csomagolásának mindkét legnagyobb felületén egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni: a csomagolás elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felső részén is helyet kell kapniuk.

2019. május 20-áig tolták ki a nyomon követhetőségről szóló törvény bevezetésének határidejét. Az Európai Bizottság határozza majd meg, hogy milyen adattartalommal, hogyan kell felállnia a dohánytermékek nyomon követhetőségére vonatkozó rendszernek, abban az adatokat hogyan kell tárolni. Hazánk, az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága tájékoztatása szerint él a lehetőséggel, amelyet az irányelv biztosít, tehát itthon 2019 májusáig maradnak az adójegyek a cigarettákon az új kombinált egészségvédő figyelmeztetések mellett.

A jogharmonizáció hazánkban is folyamatban van, tájékoztatta honlapunkat az államtitkárság. Egyes fogalmakat - úgymint dohánytermék, dohányzás, gyűjtőcsomag vagy kombinált egészségvédő figyelmeztetés - pontosított egy törvénymódosítás, valamint rögzítették a dohánytermékek fogyasztók részére való, határokon átnyúló távértékesítése tilalmát - közli. Hozzáteszi, a módosításokat elfogadták és kihirdették már, de csak a jövő májusban lépnek hatályba. A dohánytermékek előállításának, forgalomba hozatalának és ellenőrzésének, a kombinált figyelmeztetéseknek és az egészségvédelmi bírság alkalmazásának szabályozása még folyamatban van.

Magyarország is belépett a Philip Morris dohányipari vállalat és társai által indított, jelenleg az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő eljárásba. A felperes dohánycégek többek között az irányelv egyes rendelkezéseinek érvénytelenségét kívánják kimondatni. Az ügyben október 1-jén tartott tárgyalást az Európai Unió Bírósága. Ezen a magyar kormány képviselője felszólalásában az uniós irányelv érvényessége mellett, illetve amellett érvelt, hogy az irányelv lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy szabadon dönthessenek a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetéséről.

Márkasemleges csomagolások

Tíz állam, köztük Magyarország, idén júliusban állapodott meg a márkasemleges cigarettacsomagolások népszerűsítéséről. A kezdeményezésében Magyarországon kívül Franciaország, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay vesz részt.

A márkasemleges csomagolással a dohányzás népszerűségének csökkentése a cél a fiatalok és a nők körében. Ezek a dobozok egységes külsővel, ugyanolyan színnel, méretben egyforma betűtípussal készülhetnek. Mivel a csomagoláson nem lehet logó, az egyetlen különbség a márkanév vagy vállalatnév és a dohány típusának megjelölése lesz.

Magyarország 2016 májusától tervezi bevezetni az egységes csomagolást – mondta Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára.

A világon elsőként Ausztrália vezette be a márkasemleges cigarettacsomagolást 2012-ben. A brit parlament – Írország után a másodikként Európában – márciusban hagyta jóvá a jövőre hatályba lépő jogszabályt. Franciaországban április 3-án döntött erről a parlament, és 2016 májusában lép a jogszabály hatályba. Az EU-s irányelv alapján a tagállamok maguk dönthetnek a bevezetéséről.

Európai körkép a dohánytermékek szabályozásáról

Angliában és Walesben, egy frissen életbe lépett törvény alapján, a jövőben, 50 font (21 ezer forint) bírságot rónak ki azokat a brit dohányosokra, akik gépkocsiban 18 évnél fiatalabb korúak jelenlétében rágyújtanak. Párizsban a cigarettacsikket eldobókra várt szigorúbb büntetés október 1-jétől: 68 euró pénzbüntetést kell fizetniük tettükért. Franciaországban 2008-ban tiltották be a dohányzást a bárokban és az éttermekben.

Ausztriában a dohánytermékek értékesítése szövetségi monopólium, a dohányboltok területi védelem alatt állnak, csak abban az esetben létesíthetők, ha szükséglet áll fenn erre vonatkozóan, és ha ez nem vezet a közeli trafikok hozamának csökkenéséhez. Szomszédunkban a trafikok mellett a benzinkutak és a vendéglők is árusíthatnak cigarettát. Hazánkkal ellentétben nemcsak az éttermekben lehet dohányozni, hanem a buszmegállókban és a vasútállomásokon is vannak kialakított dohányzóhelyek.

Szlovákiában kevésbé szigorú előírások vannak érvényben a dohánytermékek forgalmazására, értékesítésére vonatkozóan: előállíthat és forgalmazhat dohányárut minden olyan cég, amely rendelkezik a megfelelő iparűzési engedéllyel. Korlátozások vannak azonban a csomagolásra, jelölésre, címkézésre, az alapvetően tiltott árusítási helyekre és a vásárlásra jogosult személyek körére vonatkozóan. A szabályozás szerint külön helyiséget vagy egymástól elválasztott részlegeket kell kialakítani a nem dohányzók és a dohányosok számára a vendéglátóhelyeken.

Szlovéniában a 2007-ben életbe lépett törvény minden zárt légterű munkahelyen, más közterületen, tömegközlekedési eszközökön, valamint az éttermek és bárok egyéb területein tiltja a dohányzást.

Romániában 2013 januárjától minden zárt, nyilvános helyen tilos a dohányzás. A korábbi, a dohányzás szabályozására vonatkozó törvény már 2002-ben kitiltotta a füstölgést a közintézményekből.

Németország egyes tartományai különböző módon szabályozzák a dohányzást. Berlinben 2007-től betiltották a dohányzást, azonban ez csak 2008 májusáig maradt érvényben eredeti formájában. A módosított törvény megengedi a dohányzást a láthatóan megjelölt, egy helyiséggel rendelkező, 75 négyzetméternél kisebb területű bárokban és kocsmákban, amennyiben eleget tesznek néhány kikötésnek. A módosított törvény megszüntette a kiskocsmák és bárok diszkriminációját. Törvény született már az egészségvédelmi feladatok szabályozására és az átmeneti időszakra is.

Nem csökkent a forgalmuk a vendéglátóipari egységeknek a 2012-es szigorítással - mondta a hirado.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Hozzátette, hogy magával a szabályozással egyetért, azonban a bevezetés módját kifogásolja. "Azoknak az embereknek is meg kell adni a méltó körülményeket, akik e káros szenvedélynek hódolnak, egy megfelelő elszívóberendezéssel működtetett fülkével vagy a régi időkből ismert szivar szobával" - vetette fel. De erre nincs semmi esély már és ennyi idő elteltével már nem is számít - jegyezte meg az elnök.

Az Európai Unió tagállamai közül Portugáliában, Lettországban, Hollandiában már létezik törvénymódosítási tervezet az új uniós irányelv értelmében, Litvániában pedig már el is fogadták. Svédországban egyelőre a nyomon követésről szóló passzus nem került még kidolgozásra. Dániában csak az e-cigire vonatkozó jogszabály tervezete készült el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.