500 millió forintos támogatással

Átadták az Akasztó és Kiskőrös közötti kerékpárútat

Az átadott út egy hálózathoz kapcsolódik - az Eurovelo 6-os európai kerékpárút hálózathoz -, így érhető el hosszú távon, hogy egyre többen válasszák a kerékpáros közlekedést.

2015.09.30 23:30MTI

Az Európai Unió és a központi költségvetés 500 millió forintos támogatásával elkészült a Kiskőröst Akasztóval összekötő, 10 kilométer hosszú kerékpárút, amelyet Becsey Zsolt, a Nemzeti és Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára adott át szerdán.

Becsey Zsolt hangsúlyozta: egészségügyi, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is fontos, ha épül egy kerékpárút.

A helyettes államtitkár szerencsésnek nevezte, hogy az átadott út egy hálózathoz kapcsolódik - az Eurovelo 6-os európai kerékpárút hálózathoz -, így érhető el hosszú távon, hogy egyre többen válasszák a kerékpáros közlekedést.

Elmondta, hogy a felmérések szerint kedvezően változott a magyarok szokása, mert már 22 százalékuk rendszeresen kerékpározik.

A hollandok és a dánok után Európában a harmadik helyen állunk e tekintetben - mondta, hozzátéve, hogy már 183 önkormányzat jelezte részvételét az országos kerékpáros mozgalomban.

Adatai szerint az elmúlt időszakban összesen 4000 kilométer kerékpárút épült, s mintegy 1000-1500 kilométer létesítését tervezik.

Az országos kerékpárúthálózat-fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a Duna mindkét oldalán kiépül majd a Mohács-Hegyeshalom közötti út, amely Budapesten és a Duna-kanyaron is keresztül fog vezetni.

Font Sándor (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy 1998-ban készült el a Soltvadkertet Kiskőrössel összekötő út, amely a most átadott kerékpárúttal a megye legnagyobb, mintegy 80 kilométer hosszú hálózatát teszi ki.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere (Fidesz-KDNP) ismertette, hogy a kerékpárút a Kiskőrösön átvezető, a Kiskőröst Akasztóval összekötő, valamint az Akasztót az Akasztói Halascsárdával összekötő szakaszból áll.

A Kerékpárút hálózat fejlesztés: Kiskőrös Akasztó elnevezésű projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap és a központi költségvetés száz százalékos támogatásával épült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.