BÉT

Hasított ma a magyar tőzsde

A szakértő szerint - a FED-elnök bejelentése ellenére - kiemelkedő volt a régióban a magyar tőzsde teljesítménye.

2015.09.18 17:58MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 78,40 pontos, 0,37 százalékos emelkedéssel, 21 119,26 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 12,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója az MTI-nek elmondta: a nemzetközi tőzsde pozitívan reagált arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete nem változtatott az irányadó kamaton. Azonban Janet Yellen Fed-elnök kijelentése - miszerint a döntés hátterében az áll, hogy a világgazdaság stabilitása kívülről fenyegetett - megijesztett a piacot.

A negatív nemzetközi hangulattal egyidejűleg Európában 2-3 százalékot estek az indexek, a magyar tőzsde viszont a régióban egyedüliként, emelkedett.

Ennek egyik oka, hogy két vezető részvénnyel kapcsolatban is kiemelkedően jó hír érkezett: a Mol kőolajat és földgázt talált Pakisztánban, a Richter Gedeon pedig megkapta az amerikai gyógyszerügyi hivatal engedélyét a skizofrénia, illetve az egyes típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére szolgáló gyógyszerre - fejtette ki az igazgató.

Hozzátette: a kereskedési kedvet fokozta, hogy várakozások szerint a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pozitívra javítja a magyar adósbesorolás kilátását.

A Mol 15 forinttal, 0,12 százalékkal 12 865 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 32 forinttal, 0,59 százalékkal 5408 forintra csökkent, forgalmuk 3,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,53 százalékkal 386 forintra esett, forgalma 341,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 128 forinttal, 2,97 százalékkal 4435 forintra nőtt, a részvények forgalma 6,2 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1613,74 ponton zárt pénteken, ez 5,09 pontos, 0,32 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.