Légiközlekedés

A Wizz Air aláírta a 110 Airbus megvásárlásáról szóló megállapodást

A megállapodást jóvá kell hagyniuk a Wizz Air részvényeseinek is. A cég annyit közölt, hogy a jóváhagyás a következő közgyűlés tárgya, amelyre a megfelelő időben kerül majd sor.

2015.09.14 15:12MTI

A Wizz Air aláírta a megállapodást az Airbus száztíz 321neo típusú repülőgépének megvásárlásáról, amelyről még júniusban szándéknyilatkozatban állapodott meg az európai repülőgépgyártó csoporttal - közölte a diszkont légitársaság hétfőn az MTI-vel.

A megállapodást jóvá kell hagyniuk a Wizz Air részvényeseinek is. A cég annyit közölt, hogy a jóváhagyás a következő közgyűlés tárgya, amelyre a megfelelő időben kerül majd sor.

A rendelés értéke meghaladja a 13,7 milliárd dollárt listaáron, ugyanakkor az Airbus jelentős kedvezményt biztosított a Wizz Air számára - olvasható a közleményben.

A megállapodás szerint a repülőgépeket 2019 és 2024 között szállítják. A gépek közül 51 a már meglévő repülőgépek tervezett cseréjét szolgálja, ezeket visszaszolgáltatják a lízingbeadóknak, vagy értékesítik 2019 és 2024 között. A megállapodás vételi jogot is biztosít további kilencven repülőgép megvásárlásához.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a most megerősített rendelés segít tovább építeni az erős piaci pozíciót Közép- és Kelet-Európában.

A közlemény kitér arra, hogy a Wizz Air korábban kötelezettséget vállalt további huszonegy A320ceo és huszonhét A321ceo repülőgép vásárlására. A most megkötött módosítási megállapodás értelmében tíz A320ceo repülőgép megrendelését törölték.

A mintegy 2300 munkavállalót foglalkoztató Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, hatvanhárom repülőgépből álló flottát üzemeltet, több mint 380 útvonalat kínál 22 bázisról, 112 állomásra, 38 országban.

A 2015. március 31-én zárult pénzügyi évben a légitársaság 16,5 millió utast szállított, ami 2,6 millióval, 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A vállalat árbevétele 21 százalékkal, 1,2 milliárd euróra nőtt az elmúlt pénzügyi évben, ezen belül a jegyárbevétel 20 százalékkal haladta meg az előző évit a társaság korábbi közlése szerint. A cég egyszeri tételek nélküli adózott eredménye 146 millió euró volt, ami 67 százalékos növekedés az előző évhez képest. A 2016-os pénzügyi évre a cég 165-175 millió euró profitszintet prognosztizál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.