Világgazdaság

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed

Nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán.

2015.07.29 21:25MTI

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

A FOMC a mostani ülésen immár az ötödik egymást követő alkalommal szavazott egyhangúlag a kamatok szinten tartása mellett.

A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző szándékkal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot.

A döntés indoklásából azt a következtetést lehet levonni, hogy a Fed nem módosított szándékán a monetáris szigorítás szeptemberi megkezdését illetően.

Az indoklásban a gazdasági növekedés jellemzésére a már régen bevett "mérsékelt ütemű" kifejezést alkalmazta a döntéshozó testület. A korábbinál pozitívabb megfogalmazásban jellemezte azonban a foglalkoztatás helyzetét, de a megszokott fenntartásait fogalmazta meg az infláció alakulását illetően.

A foglalkoztatás az elmúlt hónapokban a dokumentum szerint "masszív mértékben" javult, a munkanélküliség pedig tovább csökkent. Azt előző kamatdöntés indoklásában a FOMC csak a foglalkoztatás javulását nyugtázta, de nem alkalmazott rá hasonlóan pozitív jelzőt.

A munkanélküliségi ráta a 2009-es 10 százalékról most júliusra már 5,3 százalékra csökkent, a Fed másik fő célja, az infláció azonban már több mint három éve elmarad a két százalékos céltól.

Szintén pozitív változást tükröz a foglalkoztatott munkaerő kihasználatlanságának (slack) mértékére alkalmazott megfogalmazás, ami most "csökkent" az előző dokumentumban használt "valamelyest csökkent" helyett.

Összességében a foglalkoztatás javulásáról a Fed még "némi" megerősítést vár makrogazdasági adatok formájában, ami szintén pozitívabb megfogalmazás a korábbi "további megerősítéshez" képest.

A foglalkoztatás terén elért eredmények alapján tehát a Fed akár már meg is kezdhetné a monetáris szigorítást, a céltól elmaradó infláció azonban ennek ellene szól. A Fed ugyanis a "teljes foglalkoztatás" biztosítását és az inflációs cél tartását tarja legfontosabb mandátumának.

Közgazdászok az 5 százalék közeli munkanélküliségi rátát "teljes foglalkoztatásnak" tartják az Egyesült Államokban.

Az inflációs kilátások megítélése a mostani dokumentumban lényegében nem változott a korábbiakhoz képest, a Fed ugyanúgy aggodalmát fejezte ki az alacsony infláció miatt.

A testület a döntés indoklásának megfogalmazásából ejtette az energiaárak stabilizálódására vonatkozó kikötést. Megjegyezte, hogy lakossági kiadások mérsékelt ütemben növekedtek, a lakóingatlan üzletágban pedig "további" javulás volt tapasztalható. A vállalati tőkeberuházások és a nettó kivitel azonban "gyengén" alakultak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.