Görög adósság

A német parlament pénteken szavaz először a pénzügyi mentőcsomagról

Rendkívüli ülésre hívták össze péntekre a német törvényhozás alsóházát, a Bundestagot, az egyetlen napirendi pont a Görögországnak szánt újabb pénzügyi mentőcsomag.

2015.07.15 21:13MTI

Amennyiben a görög törvényhozás megteremti a sorban harmadik mentőcsomagról folytatandó tárgyalások megkezdésének feltételeit - vagyis szerda éjfélig megszavazza a hétfőn az euróövezeti csúcstalálkozón meghatározott ügyekben alkotott törvényjavaslatokat -, akkor a német parlament képviselői arról döntenek, hogy megadják-e a felhatalmazást a kormánynak a tárgyalások megkezdéséhez.

A Bundestag újból szavaz majd az ügyben, amennyiben a tárgyalások sikerre vezetnek, ebben az esetben arról döntenek a képviselők, hogy Németország részt vehet-e az újabb mentőprogramban.

Az Angela Merkel vezette konzervatívok soraiban növekvő elégedetlenség tapasztalható a görög válság kezelésével, a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció képviselői azonban várhatóan így is nagy többséggel megszavazzák majd a kormányzati előterjesztéseket, amelyeket az ellenzéki Zöldek is támogatnak majd.

Szerdán a legnagyobb parlamenten kívüli párt, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) online petíciót indított az új mentőcsomag ellen. A petíció aláírói felszólítják a Bundestag tagjait, hogy utasítsák el az új görög mentőcsomagot. Erre szólított fel egy befolyásos civil szervezet, az adófizetők szövetsége is (BdSt), amely szerint a görög válság kezelése "minden idők legnagyobb szabású csődeljárás-hátráltatása", és Görögországnak nem támogatásra van szüksége az euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) forrásaiból, hanem "a Grexitre (az euróövezeti tagság feladására) és humanitárius segélyre".

A konzervatív CDU/CSU pártszövetségnek és a szociáldemokrata pártnak (SPD) 504 képviselője van a 631 fős Bundestagban. A parlament legutóbb februárban döntött a görög válság kezelésének ügyében, akkor a második mentőprogram meghosszabbítását szavazták meg nagy többséggel. Ugyanakkor a 311 fős CDU/CSU-frakcióban 28-en nemmel szavaztak, és 109-en külön nyilatkozatban jelezték fenntartásaikat a mentőcsomaggal kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint pénteken minden korábbinál több, 50 konzervatív képviselő utasíthatja el a javalsatot, amely mellett Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter érvel majd a szavazást megelőző vitában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.