Iráni atomprogram

Közgazdász: az iráni piac fontos lehet Magyarországnak

Korábban a Magyarország és Irán közötti kapcsolat a mezőgazdaság és az autóipar területén volt meghatározó, de élénk volt az energiaiparban, a turizmusban, az építőiparban, és a telekommunikációban is.

2015.07.15 20:40MTI

Az iráni piac jó lehetőségeket nyújthat az Európai Unió, Magyarország és Kína számára is - mondta az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában Kia Golesorkhi, Magyarországon élő iráni közgazdász.

Kitért arra, hogy korábban a Magyarország és Irán közötti kapcsolat a mezőgazdaság és az autóipar területén volt meghatározó, de élénk volt az energiaiparban, a turizmusban, az építőiparban, és a telekommunikációban is.

A közgazdász elképzelhetőnek tarja azt is, hogy Teherán a meglévő magyar gyártmányú Ikarus buszokhoz alkatrészt vásárol, újraindulhat az autóipari alkatrészimport.

A kapcsolatokat gátolta eddig, hogy a szankciók miatt nem lehetett banki átutalást indítani, ami nélkül nem lehetett biztonságos üzletet bevezetni - tette hozzá.

Elmondta: a megállapodásnak az iráni gazdaságban a legnagyobb hatása az olajszektorra lehet, a változás az olajexport elindulásával fog kezdődni. Ez hatással lesz az egész gazdaságra, megerősödhet a rial, csökkenhet a munkanélküliség.

Véleménye szerint a kétoldalú kapcsolatok újraindulása az Egyesült Államokkal kedvezően hat majd a hétköznapokra is, mivel a két ország között közvetlen kapcsolat nem volt 32 éve, ígéretes az export újraindulása.

Irán és a hatok - az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország - között kedden létrejött a vitatott iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás. A most bejelentett megállapodás célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen bevezetett büntetőintézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.