Jól csinálták Merkelék

Görög adósság: a németek többsége elégedett

Németországban a lakosság többsége támogatja az új görög mentőcsomagot és Görögország euróövezeti tagságának megőrzését, és a legtöbben elégedettek Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter fellépésével az euróövezeti csúcstalálkozón, amelyen kidolgozták az új csomag feltételeit.

2015.07.14 12:17MTI

Ugyanakkor az ellenzéki pártok mellett a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták is bírálják a kancellárt és a pénzügyminisztert, amiért Brüsszelben felvetették a görög euróövezeti tagság elvesztése, a Grexit lehetőségét.

Az ARD országos közszolgálati televízió Deutschlandtrend című, hétfőn végzett közvélemény-kutatása szerint az utóbbi hetekben változott a görög euróövezeti tagság megítélése a német lakosságban: míg július elején 45 százalék úgy vélekedett, hogy Görögországnak távoznia kell a közös pénzt használó uniós országok közösségéből, a válságkezelés euróövezeti keretek közötti folytatásáról szóló brüsszeli megállapodás után a németek csaknem kétharmada, 62 százaléka már úgy véli, hogy Görögországnak az övezetben kell maradnia.

A brüsszeli megállapodás a németek 57 százaléka szerint megfelelő takarékossági- és reformintézkedéseket tartalmaz, és 52 százalék szerint helyes, hogy Görögország további pénzügyi támogatást kap valutauniós partnereitől.

Az uralkodó véleményáramlat szerint Németország igen jól szerepelt a pénzügyminiszterek szombat-vasárnapi, és az állam-, illetve kormányfők vasárnap-hétfői, rendkívül hosszú tanácskozásán: Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter fellépésével, tárgyalásvezetési technikájával a németek 64 százaléka elégedett, Angela Merkel kancellár fellépésével 62 százalék elégedett az ARD felmérése szerint.

Merkel már a csúcs előtti nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem törekednek "minden áron" megegyezésre, Schäuble minisztériumából pedig kiszivárgott egy feljegyzés, miszerint a válságot akár úgy is lehet kezelni, hogy Görögország ideiglenesen távozik az euróövezetből, ami lehetőséget ad adóssága átrendezésére. A csúcs után Steffen Seibert kormányszóvivő azt mondta, hogy kancellár is ismerte a pénzügyminisztérium elképzelését és egyetértett vele.

Az ideiglenes Grexitre vonatkozó javaslat miatt a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) bírálta a kancellárt és a pénzügyminisztert. A kormány képviselői nem szabad mandátummal vesznek részt az uniós tanácskozáson, hanem a törvényhozás (Bundestag) felhatalmazásával, a Bundestag SPD-frakciója pedig nem adott mandátumot a Grexit felvetésére - mondta Carsten Schneider, a képviselőcsoport helyettes vezetője, aki szerint Merkel és Schäuble tárgyalási taktikája "súlyos hiba" volt, és miatta "sérült a bizalom" a koalícióban.

Az ellenzék részéről is éles bírálatot fogalmaztak meg. A brüsszeli megállapodás a berlini vezetés "zsarolásának" eredménye és "német diktátum" - vélekedett Dietmar Bartsch, a legnagyobb parlamenti ellenzéki erő, a Baloldal frakciójának helyettes vezetője. A Zöldek szerint pedig Schäuble a Bundestag megkerülésével olyan tárgyalási pozíciót vett fel, amelyről korábban nem volt szó. Ez "nagyon veszélyes" manőver volt, és a kormány a Grexit lehetőségének felvetésével "súlyos károkat okozott Németországnak" - mondta Gerhard Schick, a Zöldek pénzügyekkel foglalkozó szakpolitikusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.