Sikeres közbeszerzési pályázat

Fél éven belül elszállítják a budapesti Illatos útról a veszélyes hulladékot

Az erre kiírt közbeszerzési pályázat sikeresen lezárult, már a szerződést is aláírták a nyertes céggel. Ennek értelmében a Palota Környezetvédelmi Kft. 1 milliárd 580 millió forintért 180 napon belül elszállítja és ártalmatlanítja a mintegy 2300 tonnányi veszélyes hulladékot.

2015.07.08 16:01MTI

A Pest megyei kormánymegbízott szerdán az M1 aktuális csatornának elmondta, eredményes volt az a közbeszerzési eljárás, amelyet a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén még ott lévő hordók elszállítására írtak ki.Tarnai Richárd közölte, a céggel a szerződést kedden kötötték meg, a munkára 180 nap áll rendelkezésre.

A legolcsóbb, de a szakmai feltételeknek mindenben megfelelő pályázatot fogadták el - mondta, hozzátéve, az előkészítő munkákat a cég már a jövő héten megkezdi, két hét múlva pedig már a hordók tényleges szállítása kezdődhet meg.

A kormánymegbízott hozzátette: a hordókat belföldi és külföldi hulladékégetőbe szállítják majd.

A Miniszterelnökség szerdán közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a közbeszerzésen nyertes cég 1 milliárd 580 ezer forintos árért gondoskodik az Illatos úti telephelyen található mintegy 2300 tonnányi veszélyes hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról.

A kivitelezési munkálatok során a vállalkozónak mind a környezetvédelmi, mind a vonatkozó munkavédelmi és egyéb jogszabályoknak való megfelelést biztosítania kell - írták.

Április 28-án előzetes laboreredmények kimutatták, hogy különféle veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Ezt jelezték a kormánynak, és Lázár János kancelláriaminiszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén.

A Miniszterelnökség május 19-i közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különféle szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak.

A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyezőforrásaivá váltak a felszín alatti közegeknek.Június elején szállították el a közvetlen környezeti veszélyt képviselő több mint 1000 hordót a telephelyről.

Ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, amelynek során mintegy 110 tonna hulladékot takarítottak el egy hónap alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.