Görög adósság

Görögország új javaslatokat terjeszt elő

Görögország új javaslatokat terjeszt elő az euróövezeti állam- és kormányfők keddre összehívott csúcsértekezletén - ebben állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.

2015.07.06 15:54MTI

Egy görög kormányzati tisztségviselő közölte, hogy Merkel és Ciprasz hétfőn telefonon beszélt egymással. A névtelenül nyilatkozó forrás egyéb részleteket nem árult el, csak annyit, hogy Ciprasz kedden áll elő az euróövezeti partnerek által szorgalmazott új tervvel. A görög kormányfő hétfő délelőtt telefonon beszélt Mario Draghival, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével és Vlagyimir Putyin orosz államfővel is, míg Prokopisz Pavlopulosz görög elnök francia kollégájával, Francois Hollande-dal egyeztetett. Az EKB kormányzótanácsa hétfőn dönt arról, hogy fenntartja-e a görög bankok sürgősségi likviditási támogatását, illetve emeli-e annak plafonját.

Váratlanul lemondott a görög pénzügyminiszter

Váratlanul bejelentette lemondását a görög pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a kormány győzelmét hozta a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről vasárnap rendezett görögországi népszavazás. A dél-európai ország partnerei jelezték, hogy új javaslatokat várnak Görögországtól.

A görög pénzügyminiszter a Twitter közösségi oldalon hétfőn kora reggel jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemondott. Mint érzékeltette, távozására azért volt szükség, hogy a görög kormány könnyebben megállapodjon a nemzetközi hitelezőkkel. Utódja a hitelezőkkel tárgyaló görög delegáció vezetője, Evklídisz Cakalotosz gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes vagy Jeórjiosz Sztatakisz gazdasági miniszter lehet.

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport új javaslatokat vár Görögországtól. Az Eurócsoport kedden délután 1 órakor ül össze Brüsszelben a helyzet megvitatására. A közös pénzt használó országok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli ülését kedden 18 órára hívta össze Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A görögök leszavazták a megállapodást - a német kormány szerint így nincs alapja az új mentőcsomagnak

A görögországi népszavazáson a választók 61,31 százaléka szavazott arra, hogy Görögország utasítsa el a hitelezők által javasolt megállapodást, amelynek aláírásáért cserébe Athén hozzájuthatott volna a június végén lejárt európai mentőprogramban akkor még elérhető összeghez.

A januárban hivatalba lépett, a radikális baloldali Sziriza által vezetett görög kormány elsődleges követelése, hogy a hitelezők enyhítsenek Athén adósságterhein.

Martin Jäger német pénzügyminisztériumi szóvivő hétfőn megismételte, hogy Németország számára nem téma a görög adósságszolgálat könnyítése, nincs ok arra, hogy tárgyaljanak a görög államadósság átütemezéséről.

A német kormány álláspontja szerint a reformjavaslatok és a takarékossági csomag elutasítása után nincsenek meg az alapok ahhoz, hogy új mentőprogramról tárgyaljanak Görögországgal.

Steffen Seibert, Angela Merkel kancellár szóvivője hétfőn tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Berlin továbbra is készen áll a tárgyalásokra, de innentől kezdve Görögországon és kormányán múlik, hogy az eurózóna tagja marad-e, így várják Athénból az új javaslatokat.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szintén felszólította a görög kormányt, hogy terjessze elő javaslatait, amelyek alapján megállapodna a hitelezőkkel, mondván, a párbeszéd lehetősége továbbra is fennáll.

Nem kérdéses az euróövezet stabilitása, a közös fizetőeszközt használó országok között működnek azok a mechanizmusok, amelyek biztosítják az euró szilárdságát - szögezte le Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke Brüsszelben sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság továbbra is nyitott a Görögországgal való együttműködésre, és hogy az ország helye "Európában van".

A Kreml azt reméli, hogy Görögország mielőbb megegyezik a hitelezőkkel

Oroszország azt reméli, hogy Görögország mielőbb megegyezik a hitelezőkkel - így kommentálta a népszavazás eredményét Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője hétfőn. A Kreml később arról tájékoztatott, hogy Vlagyimir Putyin államfő telefonon beszélt Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel.

A beszélgetést Ciprasz kezdeményezte. A két állami vezető a külföldi hitelezők által Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítség feltételeit elutasító görögországi népszavazás eredményét, valamint "az orosz-görög együttműködés fejlesztésének egyes kérdéseit" vitatta meg. Vlagyimir Putyin támogatásáról biztosította a görög népet az ország előtt álló nehézségek leküzdésében" - olvasható a Kreml honlapján közzétett tájékoztatásban.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt hangsúlyozta újságírók előtt, hogy Moszkva tiszteletben tartja a görög állampolgárok akaratnyilvánítását. Hangsúlyozta, hogy Görögországhoz "történelmi, nagyon közeli kapcsolatok, meglehetősen szoros, többirányú partneri együttműködés" fűzi Oroszországot.

Hozzátette, hogy nagy figyelemmel kísérik a görögországi eseményeket:"azt, ami történt, ami történik, és legfőképpen azt, ami történni fog Görögországban".

Kijelentette továbbá, Moszkva azt kívánja, hogy Oroszország görög partnerei "minél előbb a szükséges kompromisszumra jussanak a hitelezőkkel, és olyan döntéseket hozzanak, amelyek a leginkább hozzájárulnak országukban a gazdasági és társadalmi stabilitáshoz".

Az orosz államfő szóvivője azt mondta, hogy a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) Baskírföld székhelyén, Ufában szerdán kezdődő csúcstalálkozójának napirendjén sem szerepel a Görögországnak nyújtandó segítség kérdése.

Az elemzők látnak esélyt a megállapodásra

Az európai pénz- és értékpapírpiacokon korlátozott volt a népszavazás meglepő eredményének, azaz a nemek vártnál nagyobb arányú győzelmének a hatása.

A vezető európai tőzsdéken az erős mínuszos nyitás után délelőtt mérséklődött a veszteségek mértéke, az euró pedig jól tartotta magát a nemzetközi bankközi devizapiacon. A perifériás euróövezeti tagállamok kötvényeinek hozama alig változott, a spanyol és az olasz tízéves államkötvények hozama 10 bázispont körüli értékben emelkedett.

Az MTI által megkérdezett elemzők látnak esélyt a megegyezésre Görögország és hitelezői között . Ez a lehetőség egészen július 20-ig nyitva maradhat, ez a következő kritikus dátum, mivel Görögország akkor lenne köteles törleszteni egy 4,2 milliárd eurós kötvénykötelezettség-hányadot az Európai Központi Banknak (EKB).

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a görögöknek igen sürgősen meg kellene egyezniük a hitelezőkkel, mivel az EKB likviditási gyorssegélyének (ELA) emelése nélkül a görög bankok likviditása már hétfőn elfogyhat, ami a bankrendszer összeomlásával fenyegethet.

Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdász professzora az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában kiemelte: az lesz a nagy kérdés, hogy az eurózónán belül, az erősek, "a héják", azaz Németország, Hollandia, vagy "Görögország barátai", azaz Olaszország, illetve Franciaország kerekednek-e felül a döntéshozatalban, abban, hogy mit csináljanak a görög népszavazást követően.

Erős jelzés az a tény, hogy Görögország mindenképpen tárgyalni akar, az eredményt azonban nem lehet megjósolni - mondta a professzor, aki szerint "rettenetesen" súlyos és azonnali következményei lennének annak, ha Görögország kilépne az eurózónából és visszatérne a drachmához.

A magyarországi pártok közül a Demokratikus Koalíció úgy reagált, hogy a görög válság megoldása csak kompromisszum útján lehetséges, a tárgyalásokat folytatni kell. A Jobbik örömmel fogadta a görög népszavazás eredményét, a párt szerint ez a referendum is azt igazolja, hogy az Európai Uniónak ideje letérni az önmegsemmisítés útjáról.

A Magyar Liberális Párt szerint a görög népszavazás azt mutatja, hogy a felelőtlen, populista politika csődbe vezethet egy országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.