Görög adósság

Közép-Európa ipara nem vesz tudomást a görög válságról

Londoni pénzügyi elemzők szerint a szerdán ismertetett júniusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) arra vallanak, hogy a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipara nem vesz tudomást az eszkalálódó görög adósságválságról.

2015.07.01 19:21MTI

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza közölte, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag júniusban 50,7-re emelkedett az e térségre májusban kiszámított 50,1-ről, vagyis még mindig a növekedés és a visszaesés elméleti határának tekintett 50-es érték közelében jár.

A Capital Economics által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektorra külön kiszámolt, ugyancsak súlyozott átlagolással kalkulált aktivitási mérőszám ugyanakkor a szélesebb európai felzárkózó térség átlagánál sokkal jobb, 55,0 volt júniusban az előző havi 53,6 után.

Jackson szerint ez a BMI-érték a ház számítási modellje alapján 7-8 százalékos éves összevetésű pillanatnyi ipari termelésbővülési ütemnek felel meg a három közép-európai EU-gazdaság átlagában.

Jóllehet az adatfelvétel a június közepi állapotot tükrözi, vagyis még nem mutatja teljes egészében a hónap második felében ismét fellángolt görög adósságválság eszkalálódásának hatásait, biztató azonban, hogy legalábbis egyelőre nincsenek jelei a görögországi válság járványhatásainak a három gazdaságban - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Magdalena Polan a szerdán ismertetett magyar, lengyel és cseh gyáripari BMI-mutatókat értékelve kiemelte, hogy a három gazdaság gyáripari BMI-mérőszámai a legmagasabbak között vannak a világon, és arra vallanak, hogy e három gazdaság feldolgozószektora valószínűleg ismét maga mögé utasítja az Európai Unió többi térségét.

A GS vezető elemzője hozzátette: a ház várakozása az, hogy a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság növekedési üteme az idei év egészének átlagában közel jár majd a tavalyi teljesítményhez, vagy meghaladja azt.

A Goldman Sachs főközgazdásza szerint ha a görög válság nem gyakorol negatív hatást az euróövezet egészére és ennek révén e három gazdaságra, akkor inkább "felfelé mutató meglepetésekre" van esély a közép-európai hármak idei növekedési teljesítményében.

Ugyanezt a magyar gazdaság esetében más nagy londoni házak is jósolják.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági fejleményeiről nemrégiben összeállított helyzetértékelésükben közölték: a hivatalos várakozásoknál derűlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság növekedésére. A ház jelenlegi - jelentősen javított - prognózisa az idei év egészére 3,5 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A cég a nemrég bejelentett felülvizsgálat előtt az idén 2,9 százalékos, 2016-ban 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számolt.

A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy prognózisaik jobbak az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a magyar gazdaság növekedésére érvényben tartott előrejelzéseknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.