Öt kilométer hosszú

Egymilliárd forintból épült távhővezetéket adtak át Oroszlányban

Oroszlányban átadták a település távhőellátását biztosító Vértesi Erőművet és a várost összekötő, öt kilométer hosszú távhővezetéket, a beruházás egymilliárd forintba került.

2015.06.30 17:09MTI

Ivák István, a városháza sajtóreferense elmondta, hogy a beruházás teljes költségét pályázati forrásokból fedezték.

A korábban föld felett húzódó vezetékrendszer kétharmada a föld alá került. A fejlesztés eredményeként csökkent a vezeték hővesztesége, ezért az önkormányzati tulajdonú Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-nek közel 37 ezer gigajoule-lal kevesebb hőt kell vásárolnia az erőműtől a távfűtésre.

Az energia-megtakarítás következtében az üvegházhatású gázok kibocsátása évi 4316 tonnával, a nitrogén-oxidok kibocsátása 8 tonnával csökken a következő fűtési szezontól - ismertette a sajtóreferens.

Hozzátette, hogy a régi vezetékrendszert negyven évvel ezelőtt a további lakótelepek építésének terve miatt 88 megawatt továbbítására méretezték, azonban a fűtéshez jelenleg csak 32 megawattra van szükség. A túlméretezett és elöregedett szigetelésű gerincvezetéken az energiaveszteség meghaladta a 20 százalékot.

Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. több mint 5000 lakást lát el távfűtéssel és melegvízzel. A társaság által vásárolt hőmennyiség egyharmadát az Oroszlányi Ipari Park nagyvállalatai használják fel.

A városban az elmúlt években két lépcsőben minden tömbházhoz saját, önállóan szabályozható hőközpontot építettek ki, mintegy 600 millió forintos ráfordítással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.