Londoni elemzők

Görög adósság: kezelhető lenne a Grexit járványhatása

Londoni pénzügyi elemzők szerint a piaci szereplőket joggal aggasztják a görög euróövezeti tagság egyre valószínűbb megszűnésének járványhatásai, főleg az a lehetőség, hogy Görögországot más eurógazdaságok is követik.

2015.06.17 19:39MTI

Az ICBC Standard Bank globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a lehetséges fejleményekről összeállított forgatókönyv-csokrukban úgy vélekedtek: a többi eladósodott euróövezeti tagország - ha racionálisan akar eljárni - megvárja, hogy Görögország miként boldogul az euróövezeten kívül, mielőtt maga is fontolóra venné a távozást.

A ház szerint azonban szinte biztosra vehető, hogy a görög gazdaság kaotikus körülmények közepette összeomlik a Grexit - vagyis a görög eurótagság megszűnése - után. Ezt a káoszt már az idei turistaszezon is megsínylené, márpedig az idegenforgalom látja el a görög gazdaságot "oxigénnel" - fogalmaznak az ICBC Standard Bank londoni elemzői.

A cég szerint ráadásul politikai válsággal - akár a görög kormány összeomlásával - is számolni kellene, mivel a görög lakosság nagy többsége ellenzi a távozást az euróövezetből.

Mindemellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió által szorgalmazott átfogó szerkezeti reformok nélkül Görögország továbbra is diszfunkcionális, korrupt gazdaság marad, amely taszítja a közvetlen külföldi tőkebefektetéseket. Nem a saját valuta, hanem a reformok teremtik meg a hosszú távú jólétet - áll az ICBC Standard Bank londoni elemzésében.

A ház szerint Grexit esetén Görögország nem számíthatna rokonszenvre az euróövezeti kormányok részéről sem, mivel a valutauniós országok vezetéseinek nem állna érdekükben, hogy a Grexit sikeres lépésnek bizonyuljon.

A pénzügyi járványhatást korlátozná emellett, hogy a görög gazdaság súlya jelentéktelen, nem éri el az euróövezet hazai össztermékének (GDP) 2 százalékát sem.

Ez vonatkozik a görög szuverén adósságállományra is, amely a görög gazdaság teljesítőképességéhez mérve hatalmas, a hitelezők szempontjából ugyanakkor "gazdaságilag érdektelen". A görög államadósság-tömeg zöme szuverén euróövezeti hitelezők által támasztott követelés, és ha ennek az adósságállománynak akár az 50 százalékát leírják, a hitelezők esetében az is csak a GDP-arányos államadósság-ráták 1,5-2 százalékpontos emelkedését eredményezné, ami "semmiképpen sem végzetes" - áll az ICBC Standard Bank helyzetértékelésében.

olovedog/freedigitalphotos

Más nagy londoni házak sem tartanak súlyos pénzügyi járványhatástól abban az esetben, ha Görögországnak távoznia kellene az euróövezetből.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő elemzése szerint a globális bankrendszer bruttó kitettsége a görög pénzügyi szektorral szemben - a tavaly szeptemberi állapot alapján - 77 milliárd dollárnak felelt meg az öt évvel korábban mért több mint 250 milliárd dollár helyett.

Az S&P szerint ez arra vall, hogy csökkent a külföldi - főleg az euróövezeti - bankokra a görögországi kitettségből eredő járványveszély.

A Standard & Poor's is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a banki kitettségek csökkenésével párhuzamosan nőtt a hivatalos hitelezők - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az euróövezeti kormányok és az eurójegybank (EKB) - követelésállománya Görögországgal szemben, és ez a Grexittel szinte bizonyosan együtt járó görög szuverén törlesztési csőd esetén költségvetési veszteségeket okozhat az euróövezeti gazdaságoknak, potenciálisan emelve államadósság-terhüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.