9 évnyi egyeztetés után

Aláírták a kínai-ausztrál szabadkereskedelmi megállapodást

Kína és Ausztrália kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást írt alá szerdán Canberrában.

2015.06.18 01:30MTI

A két ország vezetése kilenc évig egyeztetett a megállapodásról, amely egy régebbi hatástanulmány szerint rövid idő alatt akár 20 milliárd dollárral növelheti a kétoldalú kereskedelmet.

A szerdán aláírt megállapodás értelmében a jövőben az ausztrál exportcikkek 97 százaléka vámmentesen juthat be Kínába. Cserébe a kínai termékek 85 százaléka mentesül a vám alól, továbbá Ausztrália kötelezte magát arra is, hogy évi 5 ezer, 18-30 év közötti kínai fiatalnak biztosít munkahelyet, illetve szakmai továbbképzést.

Tavaly a két ország közti áruforgalom 136,9 milliárd dollárt tett ki, egy évvel korábban 130 milliárd dollárt. Kína a múlt év végéig összesen 75 milliárd dollárt fektetett az ausztrál gazdaságba.

Kína elsősorban fémeket és szenet importál Ausztráliából, ahová egyebek között távközlési berendezéseket, ruházati termékeket és bútorokat szállít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.