Az El Mundo megírta

1,5 milliárd forintnyi csalás az IMF-nél

Több mint öt millió euró adót csalhattak el a Nemzetközi Valutaalap volt spanyol vezetőjéhez köthető cégek.

2015.04.20 11:49MTI

5,3 millió euró (1,5 milliárd forint) adót csalhattak el a Nemzetközi Valutaalap volt spanyol vezetőjéhez, Rodrigo Ratóhoz köthető cégek az elmúlt öt évben - írta hétfői számában az El Mundo című napilap.

Az újság az adóhatóságra hivatkozva közölte: 27 vállalkozásról van szó, amelyek fiktív számlák segítségével kerülték el a személyi jövedelemadó és a társasági adó befizetését 2009 és 2014 között. A cégek mind köthetők Rodrigo Rato környezetéhez, aki 1996 és 2004 között a néppárti kormány gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese volt, majd 2007-ig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, 2010-2013 között pedig az egyik legnagyobb spanyol bank, a Bankia elnöke volt.

Rodrigo Ratót a spanyol hatóságok pénzmosással és adócsalással gyanúsítják, a múlt héten néhány órára őrizetbe is vették, lakásán és irodájában több alkalommal házkutatást tartottak, bankszámláit zárolták.

Az ügyészség szerint Ratónak megközelítőleg 27 millió eurós (8 milliárd forint) vagyona van, ám a 66 éves politikus ezt cáfolta, ahogyan azt a spanyol sajtóban megjelent információt is, hogy 13 bankban összesen 78 bankszámlája van. Továbbá tagadta, hogy kiterjedt nemzetközi céghálózat kapcsolódik családjához külföldi adóparadicsomokban. A hatóságok szerint volt felesége, három gyereke, több családtagja és még a titkárnője nevén is működnek cégek.

Rato a spanyol politikai élet egyik jelentős és befolyásos személyisége. Először tavaly ősszel gyanúsították meg a hatóságok azzal, hogy a Bankia többi vezetőjével együtt magáncélokra, így például utazásokra, éttermi számlákra és ruhákra költötték a bank pénzét, tíz év alatt több mint tizenötmillió eurót (4,6 milliárd forint).

A nyomozás során vagyonosodási vizsgálatot indítottak vele szemben, így merült fel, hogy Rato a spanyol kormány által hirdetett 2012-es adóamnesztiát pénzmosásra használhatta fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.