Orbán Gábor szerint legalább is

A pénzügyi piacok egyre jobban elismerik a magyar gazdaság teljesítményét

Egy befektetés nemcsak kamatot termel, hanem fel is értékelődik az az eszköz, amit megvesznek. Ebből a szempontból Magyarországot a befektetők most ilyennek látják.

2015.04.13 05:30MTI

A pénzügyi piacok egyre jobban elismerik a magyar gazdaság és gazdaságpolitika teljesítményét - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár ennek alátámasztására elmondta, hogy például a pénzügyi minősítő cégek elemzései a befektetők számára arra adnak iránymutatást, hogy hol van tendenciájában olyan helyzet, amely a következő időszakban még jobbá alakulhat. Így egy befektetés nemcsak kamatot termel, hanem fel is értékelődik az az eszköz, amit megvesznek. Ebből a szempontból Magyarországot a befektetők most ilyennek látják.

Orbán Gábor kitért arra is, hogy a nemzetközi pénzügyi piacokon befektetők döntéseiknél egy adott országban általában nézik a gazdaság pillanatnyi állapotát, és azt az irányt, amerre a gazdasági folyamatok tartanak. Ezek az elemzések az utóbbi időben egyre inkább azt mutatják, hogy Magyarország jó irányba halad, emellett a gazdasági környezet is kedvezőbb, mint két-három éve volt - jegyezte meg.

Az államtitkár Magyarország adósbesorolásának felminősítésével kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy Moody's-nál és a Fitch-nél a következő hónapokban napirendre kerül a felminősítés, és a két hitelminősítő reagál azokra a kedvező tendenciákra, amelyek alapján a Standard and Poor's (S&P) egy osztályzattal javított Magyarország adósbesorolásán.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az adórendszernek is követnie kell a gazdasági helyzet változását. Most más megközelítést igényel az adópolitika, mint például a válság idején. Két éve a magyar gazdaság a saját lábára állt, és sokszor meglepően jó eredményeket produkál - hangsúlyozta.

Az államtitkár külön is kitért a reklámadóra, amelyben közlése szerint lényeges egyszerűsítés következik be. Hozzátette: az 5,3 százalékos adókulcs valószínűsíthető, de a szaktárcánál azon dolgoznak, hogy miként lehet megóvni a kis- és közepes vállalkozásokat attól az adó-, illetve adminisztratív tehertől, amit az okoz, hogy kismértékben ezek a cégek is végeznek reklámadó-köteles tevékenységet. Ezért egy adómentes sávot szeretne létrehozni a minisztérium, és most ennek kialakításán dolgoznak a szaktárcánál. Amint ez megvan, beterjeszthető a törvény módosítása - közölte az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.