Az eladott jegyek fele diákjegy volt

Az iskolakezdés után több vonatjegyet adtak el az interneten

Az iskolakezdés után ebben a hónapban ezidáig 30 százalékal nőtt az interneten keresztül eladott vasúti jegyek száma - közölte a MÁV-START Zrt.

2008.09.27 10:10MTI

Az interneten értékesített jegyek mintegy 50 százaléka a diákok által felhasznált menetjegy. A júniusi internetes vasúti jegyértékesítési rendszernek jelenleg 30.000 aktív felhasználója van, és 50.000 darab menetjegyet, pótjegyet, helyjegyet adtak el. 

Az internetes jegyértékesítéshez szükséges automaták szeptemberre már 40 helyszínen elérhetőek. A MÁV-START adatai szerint 2008-as év I. félévében 19.496.305 diák utazott vasúton. Mintegy 22 százalékuk menetjegyet váltott, míg a fennmaradó 78 százalék havibérletet vásárolt. A nagyobb városok irányába erős a bérlettel utazó diákforgalom. 

A megyeszékhelyek hagyományosan középiskolai, egyetemi, főiskolai központok is, ahol sok diák tanul. A 2008. I. félévében diákbérlettel utazók száma Győr térségében eléri a 144 ezret, Miskolcon a 130 ezret, Debrecenben a 240 ezret, Nyíregyházán a 197 ezret és Pécsen a 125 ezret. Tavaly egész évben 35.971.148 diák utazott vasúton. Megközelítően 30 százalékuk menetjegyet vásárolt, míg a fennmaradó 70 százalék havibérletettel utazott. Tavalyi tapasztalat szerint a bérletvásárlási hajlandóság a nyári hónapokban alacsonyabb, míg a tanév hónapjaiban magasabb volt. A szezonális különbségeket az idén március 1-jével bevezetett 30 napos tanuló bérlet csökkentette. 

A 2007-ben megváltozott a kedvezményrendszer. A diákbérletek kedvezménytartalma 90 szálékra nőtt, egyidejűleg a menetjegyek 67,5 százalékos kedvezménytartalma 50 százalékra csökkent, ami azt eredményezte, hogy a nagyobb távolságból hetente ingázó diákok számára is megéri bérletet venni, az alkalmi menetjegyvásárlás helyett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.