A Moltól várhatja a legtöbbet

Negyedével kevesebb osztalékot kaphat az állam a tőzsdéről

A legtöbb osztalékot az állam a Moltól várhatja, mintegy 12,5 milliárd forintot, szemben a tavalyi 15,3 milliárddal.

2015.03.25 00:30MTI

Negyedével kevesebb osztalékot kaphat az állam a tőzsdéről az idén a tavalyinál - írta a Napi Gazdaság.

A lap keddi számában azt írta, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jelenleg jegyzett öt társaságtól - amelyekben öt százaléknál nagyobb állami tulajdonrész van és osztalékfizetésre lehet számítani - mintegy 17,6 milliárd forint bevétele lehet a költségvetésnek vagy más állami cégnek, szemben a tavalyi 23,5 milliárddal.

A legtöbb osztalékot az állam a Moltól várhatja, mintegy 12,5 milliárd forintot, szemben a tavalyi 15,3 milliárddal.

Az OTP esetében még a korábbi Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap révén van bő ötszázaléknyi állami tulajdonrész, és mivel a menedzsment nyilatkozata szerint a 2014-essel azonos összeg kifizetésére tesznek javaslatot a közgyűlésnek, így innen a költségvetés osztalékrészesedése változatlanul 2,1 milliárd forint lehet.

Az Elmű és az Émász esetében az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek (MVM) kisebbségi tulajdonos, amely az Elmű esetében 1,1 milliárd, míg az Émász esetében 322 millió forint osztalékbevételre számíthat.

A vizsgált cégek közül a Richter még nem tette közzé, hogy mire számíthatnak a részvényesek. Az elmúlt években a nettó eredmény 25 százalékát kapták meg osztalékban, így a lap szerint az idei állami osztalék mintegy 1,5 milliárd forintra várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.