Már a következő télre gondolnak

Ukrajna továbbra is biztosítja a földgáztranzitot az EU-ba

A felek mind egyetértettek abban, hogy a következő télre az ellátás biztosítása érdekében már most neki kell látni a munkának.

2015.03.21 17:30MTI

Ukrajna továbbra is biztosítja a megbízható földgáztranzitot az Európai Unióba - áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet pénteken este fogadott el a háromoldalú energiabiztonsági tárgyalásokon az EU, Ukrajna és Oroszország.

A dokumentumnak kevés biztos pontja van. Ilyen például, hogy a felek mind egyetértettek abban, hogy a következő télre az ellátás biztosítása érdekében már most neki kell látni a munkának.

A négy pontból álló nyilatkozat első pontja mindössze azt rögzíti, hogy a felek Brüsszelben találkoztak. A második pedig azt, hogy a téli időszakra, március végéig tartó megállapodás végrehajtása folyamatban van, s ez az ukrán szükségletek kielégítését és a zavartalan uniós szállításokat is biztosítja.

A harmadik pont három vállalást tartalmaz, amelyek kivétel nélkül csak azt rögzítik, hogy mindhárom fél vállalja valaminek a megfontolását, de kötelezettsége ez alapján a szöveg alapján alig keletkezik bármelyik félnek.

Oroszország kérés esetén azt fontolja majd meg, hogy negyedévenként árkedvezményt adhat az orosz kormány által meghatározott exportvám-csökkentés mértéke szerint. Ukrajna az unióba irányuló szállítások garantálása mellett megfontolja, hogy annyi földgázt vásárol, amennyivel feltöltheti gáztározóit. Az Európai Unió pedig megfontolja, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy kellő pénzügyi forrásokat találjon a gázvásárláshoz.

A részleteket szakértők dolgozzák majd ki a következő hetekben, akik a következő találkozón ismertetik javaslatukat.

Maros Sefcovic, a brüsszeli testület energiaunióért felelős alelnöke sajtóközleményében konstruktívnak nevezte a találkozót, és örömét fejezte ki, hogy sikerült közös nyilatkozatban megállapodni.

Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője pedig reményének adott hangot, hogy hamarosan sikerül megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást, amely hozzájárulhat a két ország közötti feszültségek csökkentéséhez az energiapolitika területén.

A sajtóközlemény szerint áprilisban lehet a következő találkozó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.