Gyurcsány Ferenc: a jövőbe fektetünk be

Havi 30 ezer forint helyett 18 ezer lesz a havi fűtésszámla

Érdemes minden lakónak részt vennie a távfűtéses lakások komplex energiatakarékossági programjában, mert ezzel a jövőbe fektet be - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Budapesten, amikor a társasházi közös képviselőknek ismertette a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételét célzó programot.

2008.09.24 17:40MTI

A kormányfő hozzátette: a távfűtés költségeinek támogatása egy, a legrászorultabbak közé tartozó, 50 négyzetméteres panellakásban lakó család esetében azt jelenti, hogy havi 30 ezer forint helyett 18 ezer forint lesz a havi fűtésszámla, vagyis az energiaárak emelkedése ellenére csökken a fűtésköltség. Hozzáfűzte: a támogatás pénzügyi forrását, mintegy 30 milliárd forintot, a Robin Hood adó formájában két éven keresztül az energetikai cégektől szedik be. 

A támogatások egy része alanyi jogon jár a mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban élőknek. Mintegy 300-320 ezer azoknak a lakásoknak a száma, ahol rászorultsági alapon többlettámogatást is kapnak a családok. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormány folytatja a már megkezdet és nagyon sikeres panel plusz programot, de most egy újabb, két évre szóló programot is indít a távfűtéses lakásoknál az egyedi mérés és a fűtés-szabályozás lehetőségének megteremtésére.
 
Ez lakásonként kevesebb mint 200 ezer forintba kerül - tette hozzá. A döntés szerint a központi költségvetés az eddigi 33 százalék helyett a felét állja ezeknek a beruházásoknak, a másik felét pedig a helyi önkormányzatok döntésétől függően vagy az önkormányzatok, vagy az önkormányzatok és a lakók közösen fizetik. A panellakásokból az elmúlt hat évben mintegy 200 ezret már felújítottak: elvégezték a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét, a távfűtés mérését és szabályozhatóságát is.
 
A távfűtéses lakásokat érintő új döntés az is - hangsúlyozta a kormányfő -, hogy az eddig 400 ezer forintról 500 ezer forintra emelkedik a költségvetési támogatás összege az ilyen beruházásokhoz. Ezeket eddig egyharmad részben a költségvetés, egyharmad részben az önkormányzatok, egyharmad részben pedig a lakók fizették. Most feloldják azt a tilalmat is, hogy a lakóközösségek leváljanak a távfűtési rendszerről, igaz, ez majd más problémákat vett fel - fűzte hozzá a kormányfő. 

Gyurcsány Ferenc a támogatások pénzügyi forrását boncolgatva elmondta: a kormányra nagy nyomás nehezedik azért, hogy csökkentsék a hiányt, az adókat és ugyanakkor növeljék a szociális támogatást. Ha csak a támogatásról kellene szavazni a parlamentben, akkor mindenki igennel voksolna, de ha csak a forrásról akkor "egyik-másik ellenzéki párt nem jönne velünk" - mondta a kormányfő. Hozzátette: "ezért tettük egy törvényjavaslatba a távfűtés versenyképesebbé tételét, a támogatást és annak forrását, a Robin Hood adót".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.