Ellenőrzött a fogyasztóvédelem

Veszélyes gyerekruhák a polcokon - lesújtó tapasztalatok

Csecsemő és kisgyermekruhákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a tapasztalatok lesújtóak: ezernél is több olyan terméket találtak, amelyek fulladást vagy súlyos sérülést okozhatnak, a boltok 62 százalékában, azaz 105 üzletben árultak veszélyes terméket.

2015.03.12 09:13Havariapress

A hatóság emberei 169 boltban tartottak ellenőrzést az akció során. Az ellenőrzés kiterjedt minden olyan ruhára, amelyet 14 év alatti gyermekeknek gyártottak. A felügyelőségek munkatársai így 2822 különböző terméket, összesen 8912 darab csecsemő- és gyermekruhát ellenőriztek.

A vizsgált ruhák közül 203-féle, összesen 1360 darab termék esetében állapították meg, hogy veszélyesek lehetnek. A kifogásolt termékeken a húzózsinórok voltak nem megfelelőek, ezért 120 esetben, összesen 7,7 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

Néhány kereskedő megpróbálta a szabályokat kijátszani: a felügyelők találkoztak olyan esettel, hogy az üzletben ruhákból kihúzták zsinórokat, és azokat a pénztárnál összegyűjtve tárolták. A vásárlásnál pedig ebből a készletből adták oda a zsinórt a vásárlóknak, akik így otthon befűzhették a ruhákba. Ezekben az esetekben a hatóság tehetetlen.

A szabályok szerint a ruhákba varrt zsinór, különböző korcsoportoknál, különböző hosszúságú lehet. A szabályokat a baleseti statisztikák szerint állapították meg, és az egész Európai Unióban érvényesek. A veszélyes termékek további forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnali hatállyal megtiltotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.