Védőkörzet

Kétszáz millió forintba került a füzesgyarmati madárinfluenza-járvány felszámolása

Az elmúlt napokban az állategészségügyi szolgálat szakemberei a 3 kilométer sugarú védőkörzetben, valamint a 10 kilométeres megfigyelési körzetben meglátogattak minden baromfitartó gazdaságot, ezekben pedig a madárinfluenza jeleit nem tapasztalták.

2015.03.11 18:19MTI

Összesen több mint 161 ezer kacsát öltek le a füzesgyarmati baromfitelepen kimutatott madárinfluenza-vírus miatt, a járvány felszámolása eddig mintegy 200 millió forint költséggel járt - tájékoztatta szerdán a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-t.

A tárca közölte: az elmúlt napokban az állategészségügyi szolgálat szakemberei a 3 kilométer sugarú védőkörzetben, valamint a 10 kilométeres megfigyelési körzetben meglátogattak minden baromfitartó gazdaságot. Előbbiben öt nagylétszámú telepet, valamint 190 háztáji baromfitartó udvart találtak az állatorvosok, utóbbiban - amely Hajdú-Bihar megyei területeket is magába foglal - négy nagylétszámú telep és 1922 háztáji udvar található.

A madárinfluenza jeleit, emelkedett elhullási arányt sehol nem tapasztaltak a hatóság szakemberei - húzták alá.

Hozzátették: a füzesgyarmati fertőzött állomány és a kontaktgazdaságok felszámolása február 28-án befejeződött. A telepek takarítása és fertőtlenítése március 4-én fejeződött be, az ettől számított 21. napon a védőkörzeti, a 30. napon a megfigyelési körzeti korlátozó intézkedéseket feloldja a hatóság.

A füzesgyarmati baromfitelepen február végén mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípus kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

Az FM hangsúlyozza: a járvány terjedésének megakadályozásában különös jelentősége van a megelőzésnek, az állattartók felelősségének, ezért javasolják valamennyi járványvédelmi intézkedés szigorú betartását, az állatok és a vadmadarak kapcsolatának megakadályozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.