Felügyeleti intézkedés

Az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor engedélyét

Részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét az MNB, amely még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez.

2015.03.10 08:44MTI
MTI/Szigetváry Zsolt

A jegybank közleménye szerint az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért függesztette fel részlegesen a Quaestor tevékenységi engedélyét.

A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat - írja az MNB.

A felügyleti biztos kirendeléséről a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hoz döntést. Amennyiben a tanács a biztos kirendelése mellett dönt, akkor ő még kedden átveszi az intézmény irányítását az igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt - a szabálytalanságok tisztázása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek.

Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet - közölte a jegybank.

Hétfőn a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. "A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" - indokolt a cég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.